Mahkeme, Meta sözcüsü Andy Stone'u "terörizmi alenen savunmak" suçundan gıyaben 6 yıl hapis cezasına çarptırdı. Stone'un avukatı, beraat talebinde bulunduğunu ve cezaya itiraz etmeyi planladıklarını açıklandı.

Paraşüt açılmadı! Gazze'ye havadan yardım can aldı Paraşüt açılmadı! Gazze'ye havadan yardım can aldı

Rus yetkililerin Andy Stone’u arananlar listesine koymasının ve ceza soruşturması başlatmasının üzerinden sadece birkaç ay geçti. Moskova’daki askeri mahkeme, Şubat ayında Stone hakkında terörizmle ilişkili çeşitli suçlamalar nedeniyle tutuklama emri çıkarmıştı. 

Stone, terörist faaliyetleri teşvik etme, terör faaliyetlerine yönelik kamuya açık çağrılarda bulunma, terörün kamuya açıklanması veya terör propagandası ve aşırılıkçı faaliyetlere yönelik kamu çağrıları suçlamalarıyla karşı karşıya. 

Söz konusu karar, Rusya'nın soruşturma komitesinin Mart 2022'de Meta'ya yönelik bir soruşturma başlatmasının ardından geldi. Komite, Stone'un "Rus ordusuna yönelik şiddet çağrısı yasağını" kaldırdıktan sonra aşırılık yanlısı faaliyetleri kışkırttığını iddia etti.

RUSYA’YA ADIM ATARSA HAPSE ATILACAK

Herhalükarda, Stone'un Rusya'ya ya da “suçluların iadesi anlaşması” olan bir ülkeye gitmediği sürece Rusya'da parmaklıklar ardında vakit geçirmesi pek mümkün görünmüyor.

Rusya, Meta'yı aşırılık yanlısı bir örgüt olarak tanımladı. 2022'de Ukrayna'yı işgal etmeye başladıktan kısa bir süre sonra Facebook ve Instagram'a erişimi engelledi.