Hamas'tan ateşkes açıklaması: Savaşı sona erdirmeyen teklifi kabul etmeyeceğiz Hamas'tan ateşkes açıklaması: Savaşı sona erdirmeyen teklifi kabul etmeyeceğiz

Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin uzayda nükleer silahlanma yarışını önleyen yasa tasarısını veto etti. Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya'nın sunduğu yasa tasarısında tüm ülkelere, 1967 tarihli uluslararası bir anlaşma kapsamında zaten yasaklanmış olan nükleer silahlar veya diğer kitle imha silahlarını uzayda geliştirmemeleri veya kullanmamaları yönünde çağrıda bulunulacaktı.

Oylamadan sonra ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, “Bugünkü veto şu soruyu akla getiriyor: Neden? Madem kurallara uyuyorsunuz, neden onları yeniden onaylayan bir kararı desteklemiyorsunuz? Ne saklıyor olabilirsiniz?" dedi.

Thomas-Greenfield'in bu yorumu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in uzaya nükleer silah yerleştirme niyetinde olmadığını açıklamasından sonra geldi.

Rusya'nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia, kararı "kesinlikle saçma ve siyasal" bularak reddetti ve kararın uzayda her türlü silahı yasaklama konusunda yeterince ileri gitmediğini söyledi.

RUSYA'DAN VETO, ÇİN'DEN ÇEKİMSERLİK OYU 

15 üyeli Güvenlik Konseyi'nde 13 lehte oy çıktı, Rusya karşı çıktı ve Çin çekimser kaldı.

Rusya ve Çin, özellikle güçlü uzay teknolojilerine sahip olan ülkelere, "uzayda silah konuşlandırılmasını ve uzayda güç kullanma tehdidini her zaman engellemeye" yönelik çağrıda bulunan bir değişiklik önerdi. Ancak ABD buna karşı çıktı ve Nebenzia oylamanın ardından şunları söyledi: “Sadece kitle imha silahlarının değil, uzaya her türlü silahın konuşlandırılmasının yasaklanmasını istiyoruz. Ama siz bunu istemiyorsun ve sana aynı soruyu sormama izin ver. Neden?"

Nebenzia, ABD ve Japonya'nın eylemlerini anlamak için "ABD ve müttefiklerinin bir süre önce uzaya silah konuşlandırma planlarını duyurduklarını hatırlarsak" netleşeceğini söyledi. 

ABD büyükelçisi oylamadan önce dünyanın "uzaydaki nükleer patlamanın yıkıcı sonuçlarını" yeni yeni anlamaya başladığını belirtmişti. Linda Thomas-Greenfield, "Dünya çapındaki ülkeler ve şirketler tarafından işletilen binlerce uyduyu yok edebilir ve hepimizin bağlı olduğu hayati iletişim, bilimsel, meteorolojik, tarımsal, ticari ve ulusal güvenlik hizmetlerini ortadan kaldırabilir" dedi.

Mart ayında Beyaz Saray, Rusya'nın henüz operasyonel olmasa da "tehlikeli" bir uydusavar silah kabiliyeti elde ettiğini ileri sürmüştü. Kısa süre sonra ABD ve Japonya, BM Güvenlik Konseyi'ne ilgili yasa tasarısını sundu.

UZAYDA SİLAHLANMA YARIŞI NEDEN ÖNEMLİ? 

Ukrayna'daki savaşta uzay tabanlı iletişim ve uydu bağlantılı insansız hava araçları, modern savaşlarda uzayın rolünün son örneklerini teşkil ediyor. 

Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu yılın başlarında Rusya'nın uzayda nükleer silah konuşlandırılmasına karşı olduğunu söylemişti.