İzmir'de prematüre doğmasının ardından hastanede verilen kanda HIVbulunması nedeniyle AIDS olan Y.O'nun yaşadığı sıkıntılar, olayın üzerinden 21 yıl geçmesine rağmen sürüyor.
Torbalı Devlet Hastanesinde 1996'da prematüre olarak doğan, tedavi için getirildiği İzmir Behçet Uz Çocuk Hastanesinde Türk Kızılayı Kan Merkezinden alınan HIV'li kanın nakledilmesi sonrası AIDS'e yakalanan Y.O, hukuki süreçler ve okulunda yaşadığı sıkıntılarla kamuoyunun gündemine geldi.
Türk Kızılayı Genel Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı aleyhine açılan manevi tazminat davalarını kazanan, ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin yaşam boyu tedavisinin devlet tarafından karşılanmasına karar verdiği Y.O, kötü günler yaşamaya devam ettiğini, ailesine ve kendisine kimsenin yardımda bulunmadığını, bu durumun canını daha çok acıttığını söyledi.
Kanında taşıdığı HIV'den dolayı yıllarca yalnız kaldığını anlatan Y.O, "İnsanlar tarafından bilindiğim için baskı gördüğüme inanıyorum. Dışarıya da çıkamıyorum, herkes benden kaçıyor, dışlıyorlar. İtilip kakılmaktan bıktım. 'Bu hastalığı kabul ediyorum, hadi arkadaş olalım' diyen hiç olmadı." ifadelerini kullandı.
"Vaktimi bilgisayar başında geçiriyorum"
Türkiye'de AIDS'in bilinmediğini dile getiren Y.O, sosyal medya vasıtasıyla birçok ülkeden arkadaş edindiğini, gün içinde vaktinin büyük kısmını bilgisayarının başında onlarla geçirdiğini kaydetti.
Y.O, ocak ayından bu yana Almanya'da yaşayan bir kız arkadaşının olduğunu belirtti.
En çok evinin kütüphanesinde mutlu olduğuna işaret eden Y.O, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Okuyorum, yazıyorum, yabancı dille ilgileniyorum. Bunlar hayat bulduğum şeyler. Yazar olmak istiyorum. İngilizce kitap ve roman okuyunca kendimi çok mutlu hissediyorum. Doğduğum 1996 yılından bu yana yaşadıklarımı 'Benden Öyküler' isimli bir kitapta toplamak istiyorum. AIDS'i anlatmak istiyorum."
"Psikolojik sorunlardan dolayı iş göremez raporu verildi"
Avukat Mehmet Emin Keleş ise Y.O'nun ailesiyle, olayın yaşandığı yıldan beri hukuk mücadelesi verdiklerini söyledi.
Daha önce açtıkları davaların tamamının manevi tazminatla ilgili olduğunu dile getiren Keleş, şu ifadeleri kullandı:
"Y.O, 21 yıldır psikolojik travmalar yaşıyor. Son olarak İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, yaşadığı psikolojik sorunlardan dolayı yüzde 50 iş göremez raporu verdi. Buna dayalı olarak önümüzdeki günlerde Türk Kızılayı Derneğine tazminat davası açacağız. Amacımız onun yaşam boyu alacağı parayla geçimini idame ettirmesi."