Daha sonra ateş, öksürük, aksırık, hapşırık, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, vücut ağrısı, baş ağrısı, boğaz ağrısı, gözlerde sulanma, gözlerde kaşıntı, gözlerde yanma, gözlerde kızarıklık,  üşüme hissi, titreme hissi,  halsizlik, yorgunluk, ishal ve kusma görülebilir.
Genelde 5-10 günde tedavi edilmeyen çocuk iyileşir. Ancak tedavi edilmeyen çocuk hastalarda bronşit, zatürre, sinüzit, otit, tonsillit  ve nadiren menenjit, ensefalit,  kalp kası ve kalp zarı iltihabı, kawasaki hastalığı, karaciğer hastalığı gelişebileceğinden çocuk hastalar kesinlikle tedavi edilmelidir. %4 oranında ölüm bile görülebilir.
Çocukların yarısı >39 °  ve üzeri , yarısıda >37,5° ve üzeri ateşle  acile başvururlar. Muayanelerinde boğaz kızarıklığı dışında özellik saptanmaz. Kandaki WBC denilen lökosit düzeyi 10.000-25.000 L/mm3, CRP denilen kandaki mikrop düzeyi 5-50 mg/dl arasında değişir. İdrarda 5-20 lökosit görülebilir.
ELİSA ile burun akıntısı ya da boğaz sürüntüsünden alınan örnekte yaklaşık 1 saat içinde %80 oranında influenza B, %20 oranında influenza A saptanır. Her yaş grubundaki çocuğa ağızdan oseltamivir tedavisine ateşin ilk 48 saatinde başlamak gerekir. Ancak ateşin 3. günü ve ilerleyen günlerinde başlanan tedavide etkilidir. Ateş normale geldiğinde tedavi sonlandırılır.
Çocukla teması olan risk grubundaki kişilere hastalık bulguları başlamadan oseltamivir koruyucu olarak başlanmalı ve tedavi 10 güne tamamlanmalıdır. Bu risk grubundaki kişiler çocukla teması olan Mobilbahis yaşlılar, süt çocukları(2 yaş altı çocuklar), epilepsi hastaları, allerjik astım hastaları, kistik fibroz hastaları, böbrek hastaları, karaciğer hastaları, metabolik hastalığı olan hastalar, bağışıklık yetmezliği olan hastralar, kalp hastalığı olan hastalar, orak hücreli anemi, kanser olan hastalar, aspirin tedavisi uzun süreli(>6 ay üzeri kullanan)  hastalar, diabetik hastalar ve AIDS hastalığı olan hastalardır.

İnaktif influenza
aşısı ile aşılama
Risk grubundaki kişiler(Yaşlılar, süt çocukları(2 yaş altı çocuklar), epilepsi hastaları, allerjik astım hastaları, kistik fibroz hastaları, böbrek hastaları, karaciğer hastaları, metabolik hastalığı olan hastalar, bağışıklık yetmezliği olan hastalar, kalp hastalığı olan hastalar, orak hücreli anemi, kanser olan hastalar, aspirin tedavisi uzun süreli(>6 ay üzeri kullanan)  hastalar), diabeti olanlar, AIDS olanlar.
Grip aşısı her yıl salgın yapma olasılığı öngörülen virüs tiplerine göre yeniden hazırlandığından, korunmanın sürdürülmesi isteniyorsa her yıl yinelenmelidir.  Grip aşısı Eylül-Mayıs ayları arasında uygulanabilir. Ancak aşının özellikle ilk kez uygulanacak ve 2 doz verilecek 9 yaşından küçük çocuklarda influenza virüs enfeksiyon mevsimi başlamadan ya da başlangıcında (Eylül-Ekim ayları) uygulanması tercih edilmelidir.
Aşı 6 aydan küçük çocuklar, yumurta alerjisi olan çocuklar, yüksek ateşi olan çocuklara uygulanmaz. Aşı sonrası çok az oranda ateş, halsizlik , kas ağrısı gibi yan etkiler görülebilir.