Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı da olan Görenek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalp pillerinin, kalp atışları ileri derecede yavaş olan hastalarda hayat kurtardığını belirtti.

Şuana kadar rutinde kullanılan kalp pillerinin yerleştirilmesi için köprücük kemiğinin altından iğne ile bir giriş yaptıktan sonra, kalbe kadar uzanan kablo şeklinde teller yerleştirildiğini dile getiren Görenek, tellerin bir ucunun da kalp pili jeneratörüne bağlanıp cilt altına konulduğunu anlattı.

Artık bu tür bir girişime gerek kalmadan yani kalbe kadar giden bir kablo yerleştirmeden ve cilt altına jeneratör koymadan kalp pili uygulamalarının hayata geçtiğini ifade eden Görenek, şöyle konuştu:

"Yeni uygulamayla aynen anjiyo yapar gibi kasık damarından girilerek ufak bir ilaç kapsülü boyutundaki kalp pilini, kalp içine koyup işlemi tamamlamak mümkün. Bu yeni metot 'kablosuz kalp pili' olarak biliniyor ve dünyada çok yeni kullanılmaya başlandı. Özellikle alışageldiğimiz kalp pillerinin yerleştirilmesi konusunda sorun yaşanan hastalar için oldukça faydalı bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. 'Kablosuz kalp pili' uygulamalarıyla diğer kalp pili ile yaşanan bir çok sorunun da ortadan kaldırılacak olması büyük bir kolaylık. Tabi ki her yeni yöntemde olduğu gibi bu yöntemin de bugün için bazı kısıtlılıkları mevcut. Yeni uygulanmaya başlanılan 'kablosuz kalp pili' operasyonları dünya tıp otoritelerince büyük bir kabul gördü."

Görenek, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) Nisan ayında bu yeni nesil kalp pillerini onayladığını kendi internet sitesinden duyurduğunu da kaydetti.