CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Toplum derin bir travma yaşıyor, Adalet Bakanı sadece gülümsüyor. Bu bakan o koltukta oturamaz. Eğer topluma saygı gösteriyorlarsa, bu ülkenin insanlarına saygı gösteriyorlarsa, iki bakanın da (İçişleri ve Adalet) görevlerinden ayrılmaları gerekiyor. Bu talebi Sayın Davutoğlu'na bildirdim" dedi.

Kılıçdaroğlu, Ankara'da meydana gelen terör saldırısına ilişkin, Çankaya Köşkü'nde, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmenin ardından, CHP Genel Merkezi'nde, Merkez Yönetim Kurulu'nu (MYK) topladı. CHP MYK'ya, Davutoğlu ile yaptığı görüşme hakkında bilgi veren Kılıçdaroğlu, daha sonra basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu'nun çağrısı üzerine, 1,5 saat süren bir görüşme gerçekleştirdiklerini, terör ve terörle bağlantılı bazı olaylar konusunda bilgi aldığını belirten Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet tarihinin en büyük trajedilerinden birisiyle karşı karşıya olunduğunu, son açıklanan rakamlara göre 95 vatandaşın hayatını kaybettiğini söyledi.

"Bu işin siyasi sorumlusu kim?"

Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin sorusu üzerine, İçişleri Bakanı Selami Altınok'un, "güvenlik açığının olmadığını, önlemlerin alındığını, önlemlerin toplanma yerinde değil Kızılay'da alındığını" açıkça itiraf ettiğini kaydetti.

Başbakan Davutoğlu'na bu ağır sonucu doğuran ve bu açıklamayı yapan İçişleri Bakanının mutlaka istifa etmesi gerektiğini ifade ettiğini aktaran Kılıçdaroğlu, "Bakan görevinden ayrılmalıdır" dedi.

"95 kişinin hayatını kaybettiği bir olayda, kimi siyasi sorumlu olarak bulacağız karışımızda? Bu işin siyasi sorumlusu kim? Herhalde sokaktaki vatandaş değil" diyen Kılıçdaroğlu, görevden alınmaması durumunda İçişleri Bakanının azledilmesi gerektiğini Davutoğlu'na belirterek, şöyle konuştu:

"Toplum derin bir travma yaşıyor, Adalet Bakanı sadece gülümsüyor. Bu bakan o koltukta oturamaz. Eğer topluma saygı gösteriyorlarsa, bu ülkenin insanına saygı gösteriyorlarsa iki bakanın da görevlerinden ayrılmaları gerekiyor. Bu talebi Sayın Davutoğlu'na bildirdim, Sayın Davutoğlu 'olayı müfettişlere havale ettiğini, gelen rapora göre tavır takınacağını' ifade etti. Fakat ben, rapor beklenmeden, raporun içeriği ne olursa olsun, iki bakan da eğer bu halka, ölen insanlara, onların ailelerine saygı gösteriyorlarsa görevlerinden ayrılmalılar. Siyasi sorumluluğun gereğini yerine getirmeliler. Bu yapılmadığı takdirde bu travma daha çok su kaldırır."

"Tweet milli iradeye saygısızlık"

Davutoğlu'na izlenen dış politikanın yanlışlığını da söylediğini aktaran Kılıçdaroğlu, daha ilk koalisyon görüşmesinde, Davutoğlu'na "Dış politikanın 180 derece değişmesi" gerektiğini ifade ettiğini hatırlattı.

Bugün de aynı düşüncelerini anlattığını belirten Kılıçdaroğlu, "Canlı bomba bir Ortadoğu geleneğidir. İzlenen dış politika terörü ülkemize Onwin getirmiştir. Bu beladan kurtulmamız lazım. Türkiye'nin süratle Ortadoğu bataklığından çekilmesi gerekiyor. Acıyı ve gözyaşını bu millet hak etmiyor" dedi.

AK Parti Milletvekilleri Aydın Ünal ve Burhan Kuzu'nun attığı tweetleri de Davutoğlu'na sorduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, Kuzu'nun attığı "Halk kaosu seçti" tweetinin, milli iradeye, halkın oyuna saygısızlık olduğunu savundu.

Bir başka AK Parti milletvekilinin "vampire benzetme" tweetlerinin de doğru olmadığını ifade ettiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Sayın Başbakan da bazı CHP milletvekillerinin attığı tweetleri bana örnek gösterdi, ben 'gerekli uyarıları yaptığımı' ifade ettim, kendisi de 'gerekli uyarıları yapacağını' söyledi" diye konuştu.

"Mafya babası miting yapıyor"

Görüşmede Murat Sancak'a yapılan saldırının da gündeme geldiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Bir gazetenin CEO'suna 20'yi aşkın kurşunla saldırı yapılıyor, failler kim belli değil. Bunun mutlaka aydınlatılması gerektiğini söyledim. 'Faillerin yakalandığı' şeklinde bir ifadede bulundu Sayın Başbakan. İnşallah yakalanmıştır ve yargıya teslim edilmiştir" ifadesini kullandı.

"Digitürk'ten 7 televizyon kanalının kaldırılmasının doğru olmadığını Davutoğlu'na ifade ettiğini aktaran Kılıçdaroğlu, bir savcının keyfi üzerine karar alınmaması gerektiğini ifade etti.

Bir mafya babasının Rize'de yaptığı mitingin de görüşmede gündeme geldiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, şunları anlattı:

"Bir kişi çıkmış, mafya babası, miting yapıyor ve şunu kullanıyor: 'oluk oluk kan akacak.' Hiçbir cumhuriyet savcısından 'tık' yok. Şunu da söyledim; Acaba cumhuriyet savcıları onun emrinde mi? Onlar gerçekten cumhuriyetin savcıları mı? Nasıl oluyor böyle bir düzen? Hangi gerekçeyle bu kişi kalkıp miting düzenleyebiliyor?"

"Siyasi partiler arasında ayrım doğru değil"

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın bir anlamda devre dışı bırakılmasının doğru olmadığını Davutoğlu'na ilettiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Hukuk sistemine, Siyasi Partiler Yasası'na göre kurulan bir siyasi partinin genel başkanı, hem 'ayrımcılık, bölücülük' yapmayacağız' diyoruz, siyasi partiler arasında ayrım yapıyoruz, bu doğru değil" dedi.

"İkisinin de erkek olduğu söyleniyor"

Kılıçdaroğlu, görüşme talebinde bulunduğu MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'tan dönüş olup olmadığının sorulması üzerine, "Henüz bir dönüş yok. Bana bana iletilen bir dönüş yok en azından. Elbetteki Ankara'daki patlamayla, canlı bombayla ilgili bilgi verildi. Bazı ayrıntılar var ama siz de takdir ederseniz ki o ayrıntıları kamuoyuyla paylaşmak çok doğru değil. İki canlı bomba, ikisinin de erkek olduğu söyleniyor. Önümüzdeki günlerde belki  daha ayrıntılı bilgileri ya emniyet veya başka bir birim kamuoyuyla paylaşmış olur" dedi.

Kılıçdaroğlu, görüşmede terörle mücadeleye yönelik alınan ortak bir kararın olup olmadığı sorusuna, "Aldığımız ortak herhangi bir karar yok. Zaten teröre karşı bütün siyasal partilerin ortak hareket etmesi lazım. Terör bir insanlık suçuysa buna karşı tüm siyasal partilerin açık ve net tavır takınmaları gerekiyor" yanıtını verdi.

Adli Tıp Kurumu'na gitti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'daki terör saldırısının ardından Adli Tıp Kurumu önünde cenazelerini almak için bekleyen aileleri ziyaret edip başsağlığı diledi.

Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler daha sonra yetkililerden bilgi almak üzere Adli Tıp Kurumu'na geçti. 

Kılıçdaroğlu, çıkışta gazetecilerin soruları üzerine, "Net bir bilgi şu anda yok. Sabaha kadar sonuçlanacak diyorlar" ifadesini kullandı.
AA