Fotoğraf çekimi için özel olarak yaratılmış kapalı mekanlar fotoğraf stüdyosu olarak adlandırılır. Bu mekanlarda yapılan çekim türüne de stüdyo fotoğrafçılığı denir. Stüdyoda her şey fotoğrafçının kontrolündedir. İyi bir kompozisyon yaratarak harika kareler yakalayabilirsiniz. Ancak bunun için ışığı ve kamerayı doğru bir biçimde yönetmeyi bilmeniz gerekir. Fotoğraf çekimi için kullanılacak stüdyonun dışarıdan gelen ışığın tamamen engellenebileceği bir mekan olması son derece önemlidir. Mümkünse penceresi olmayan ve dışarıdan ışık almayan bir yer seçilmelidir. Farklı tonlarda aydınlatma ve reflektörlerin bulunması da stüdyo fotoğrafçılığı için önem taşımaktadır. Eğer stüdyo mikro çekimler için kullanılacaksa cisimlerin konulacağı masa gibi yüzeylerin bulunması da gerekir. Uzun pozlama, genellikle gece çekimlerinde kullanılan bir teknik.

“Bulb ayarı” olarak da bilinen bu teknikte perde belli bir süre açık kalıyor ve gelen bütün ışıkları algılıyor. Uzun pozlama tekniğiyle stüdyo fotoğrafçılığı yaparken harika kompozisyonlar yaratmak mümkün. Bu teknik uygulanırken uzaktan kumanda kullanmak faydalı olacaktır. Bununla birlikte sürekli bir ışık kaynağı yerine birkaç kez patlatılan flaşların kullanılması gerekir. Light Painting (Işıkla Boyama), uzun pozlama ile uygulanan bir stüdyo fotoğrafçılığı tekniğidir. Bu teknikte fotoğraf makinesi bulb ayarına getirilir ve bir fenerle şekiller çizilir. Siyah fonda uygulanması gereken light painting tekniği uygulanırken mutlaka tripod kullanılmalıdır. Ayrıca deklanşöre uzun süre basmak yorucu olacağı için uzaktan kumanda ya da otomatik pozlama kullanılması gerekebilir. High Key, özellikle reklam ve moda fotoğraflarında sıklıkla başvurulan bir stüdyo fotoğrafçılığı tekniğidir.

Bu tekniğin temel amacı beyaz renk tonunu ön plana çıkarmak ve objeyi bu tonda parlak hâle getirmektir. High Key tekniğinde kontrast düşürülür, gölgeler azaltılır ve ışık arttırılır. Bu tekniği uygulamak için beyaz bir fon gerekir. Ayrıca arkaplan +2 stop yoğunluğunda pozlanmalı ve ışık şiddeti arttırılmalıdır. Duman fotoğrafı çekmek dış mekanda oldukça zor olsa da stüdyo fotoğrafçılığı teknikleriyle mümkün. Siyah fon kullanarak duman fotoğrafı çekilebilir. Bunun için dumanın kaynağının fondan uzak bir noktada olması gerekir. Diyafram f/8 ve f/11 ölçülerine yükseltilerek cismin flu çıkması engellenebilir. Genellikle portre fotoğraflarında kullanılan bu yöntem, adını Hollandalı ressam ve baskı ustası Rembrant von Rjin’in tablolarından alır. Bu yöntemde Rembrant tablolarında olduğu gibi tek bir kaynaktan gelen ışık kullanılır. Işık şiddeti fonda az olduğu gibi, obje üzerinde yoğundur. Genellikle flaş kullanılmadan uygulanan bu stüdyo fotoğrafçılığı tekniğinde tek bir kaynaktan gelen ışığın obje üzerindeki dağılımının iyi ayarlanması gerekir.