Uyku Derneği(UYKUDER) Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Zerrin Pelin, yaptığı açıklamada,teknolojik cihazların uyku problemlerine neden olduğunu söyledi. Teknolojik, cihazların
Kullanılmasına dikkat edilmesi ve aşırı kullanımdan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr.Pelin, sıkçakullanılan cep telefonu,tablettelevizyon gibi mavi ışık yayan cihazların, uykuyu kontrol eden hormonlardan biri olan
Melatonin üzerinde olumsuz oluşturduğunu belirtti.
Prof. Dr. Pelin,melatoninin karanlıkta salgılanan bir hormon oup 2100-1200saatleri arasında en yüksek miktarda salgılanma gösterdiğine dikkat çekerek “Mavi ışığa yoğun olarak maruz kalan kişilerde  melatoninin tepe noktasına ulaşma zamanı gecikmekte, bu kişilerde uykuya dalma güçlüğü gözlenmektedir” diyor. Enteresan değil mi?
Prof. Dr. Pelin daha ilginç şeyler de söylüyor. Bakın, melatoninin salgılanma miktarı azaldığında kişinin uykuya daldıktan sonraki zamanlarda da sık sık uyandığını, bu durumun ise uykunun kalitesini bozduğunu dile getiren Prof. Dr. Pelin, “Yoğun cep telefonu kullanan kişilerde bu nedenle uykuya dalma güçlüğü, gece sık uyanma, sabah yorgun kalkma ve gün içi uyku hali gibi kişinin hem iş hem de sosyal hayatının bozulmasına yol açabilecek şikayetler görülmektedir” diyor.
Prof. Dr. Pelin, gereksiz yere sadece zaman geçirmek için teknolojik cihazlara maruz kalmanın kişiyi hem yorduğunu hem de uykusuz bıraktığını vurgulayarak, teknolojinin uygun ve gerekli durumlarda kullanılması gerektiğini de söyleyerek bizleri ikaz ediyor.
Bu açıklamalar eşliğinde; demek ki teknolojinin de fazlası insan vücuduna yan etki yapıyor. Tıpkı ilaçların vücuttaki yan etkisi gibi. Demek ki, teknolojinin de yerinde ve zamanında kullanılması gerekiyor, hocamızın belirttiği gibi. Her şeyin aşırısı zararlı olduğu gibi teknolojinin de fazlası insan vücuduna zarar veriyor. Bizden uyarması, gerisi size kalmış.
NİLÜFER ÇİÇEKLERİ
Efendim, bu arada size başka bir konudan bahsedeceğim; Bolu’da Abant ve Gölcük tabiat parklarındaki göllerde yetişen nilüferlerin korunması için alınan tedbirler kapsamında özel ekipler görevlendirildi. Yetkililerden bu çiçekleri koparanlara 38 bin 751 lira ceza uygulanacağı uyarısı geldi. Evet, yanlış okumadınız. Otuz sekiz bin yedi yüz elli bir lira ceza kesilecek.
Geceleri kapanıp suyun altına giren, güneşin doğuşuyla tekrar yüzeye çıkan, çamurlu ortamda yetişmesine rağmen kirlenmeyen bu değerli nilüfer çiçekleri Abant ve Gölcük’teki göletlerde özenle korunuyor. Orman ve Su İşleri 9. Bölge Müdürü Erdem Karaağaç, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ülke genelinde bio çeşitliliğin korunması amacıyla geniş kapsamlı çalışmalar yaptığını, bu çalışmaların nilüferleri de kapsadığını ve bu çiçeklerin korunması için büyük çaba sarf ettiklerini anlattı. Güzel bir çalışma, bilhassa nilüferlerin korunması için değer. Cezanın miktarı dikkatimi çekti. Caydırıcı olur inşallah. Bazı cezalara bu miktar uygulansa etkili olur mu acaba, diyesi geliyor insanın.