"Muhteşem çocuk" olarak bilinen ve "En Genç Mucit" ödülünün sahibi olan 14 yaşındaki Eray Aktokluk, yapay zeka, matematiksel formüller ve kodlamaların hayalini kuruyor.

Geliştirdiği icatlarla İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) düzenlediği üniversiteler arası ve uluslararası yarışmalarda çok sayıda derece elde eden Aktokluk, bugüne kadar geliştirdiği deprem uyarı ve kurtarma programı, yapay zeka çalışması ile labirent çözen robot, görme engelliler için kişisel uyarı sistemi, mayın arama robotu, yangın söndüren robot, çöp toplayan robot gibi icatlarla çevresindekileri kendisine hayran bıraktırıyor.

Eray Aktokluk'a, Türkiye'nin teknolojik açıdan kendine yeterliliğinin en temel unsurunu oluşturan yetişmiş insan kapasitesi için faaliyet alanı, ortaokul, lise ve üniversite gençlerine yönelik teknik eğitimler ve atölye çalışmaları ile proje yarışmalarına yönelik takımların kurulması ve desteklenmesi, teknoloji girişimlerine kuluçka ve hızlandırma merkezlerinde teknik ve lojistik destekler sunulması, girişim yatırım fonları yoluyla sermaye destekleri sağlanması olan Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı da destek veriyor.

Görme engelliler için geliştirdiği yapay zekalı asistan bileklik ile uluslararası alanda madalya kazanan ve kamuoyunda takdir toplayan Aktokluk, daha ucuza daha fazla özelliği içinde barındıran ve maliyeti yaklaşık 150 liraya gelen bilekliği ihtiyacı olan herkesin kullanabilmesi için üretime geçirmek istiyor.

"Kafam sürekli matematiksel formüllerde"
Yapay zeka, matematiksel formüller ve kodlamaların hayalini kuran genç mucit Aktokluk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Uyumakta zorlanıyorum. Kafam sürekli matematiksel formüllerde. Özellikle eğer bir şey olmadıysa, geçmiş olsun, benim için o zaman uyku zor oluyor. Geceleri bulduğum şeyler de oluyor. 'Aaa! Hata buymuş' deyip not alıp rahatlamış bir şekilde uyuyorum. Kurduğum hayaller de genelde bunlar üzerine oluyor. Üzerinde çalıştığım ne varsa hep onun bitmiş halini hayal ediyorum."