Çiftci, yaptığı açıklamada, Ahilik Kültür Haftası dolayısıyla 23-29 Mayıs'ta düzenlenen etkinliklerle Ahiliğin tüm Türkiye'de kutlandığını ifade etti.

Bu yıl 29'uncusu düzenlenen etkinliklerle Ahi Evran-ı Veli'yi anlatmayı ve Ahilik bilinci oluşturmayı hedeflediklerini belirten Çiftci, "Ahilik, Ahi Evran-ı Veli'nin kurduğu, insanların helal kazancı, paylaşımı, meslek ilkelerinin ve ahlakın korunması adına çok önemli bir sistem. Önemi bir yapı oluşturulmuş. Biz bugün Ahi Evran'ın torunları olarak, o kültüre ve sisteme sahip çıkarak, gelecek nesillere Ahiliğin prensiplerini ve ahlakını aktarmaya çalışıyoruz. Ahiliği bir dünya markası haline getirip milletimizin bu değerini daha da yaygınlaştırmak istiyoruz." dedi.

Anadolu'nun mirası olan Ahiliği bir marka haline gitmeyi planladıklarını anlatan Çiftci, şöyle devam etti:

"Allah nasip ederse bu kapsamda yurt dışında ilk defa, programları uygun olursa Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımlarıyla etkinlik yapacağız. Oradaki temsilciliklerimiz, büyükelçiliklerimiz, esnaf birlikleri ile ekim ayında bu etkinliği planlıyoruz. Buradaki amacımız da Ahiliği bir dünya markası halinde getirmek. Birçok ülkede, birçok modern ekonomide vatandaşın ve esnafın korunmasına yönelik sistemler gelişmişken, yüzlerce yıl önce atalarımızın oluşturduğu Ahilik sistemiyle bu anlayış uygulanmıştır. Biz, bunu sahip çıkarak ve daha modern şekilde geliştirerek dünya markası haline getireceğiz."

Faizsiz kredi miktarı 1,5 milyar liraya ulaşacak

Esnafa yönelik çalışmalarla ilgili bilgi veren Çiftci, AK Parti iktidarları döneminde önemli reformlar ve katkılar sunulduğuna vurgu yaptı. Yasal düzenlemelerin yanı sıra kredi imkanlarının da artırıldığını dile getiren Çiftci, şunları söyledi:

"Sektörel bazda örnek imkanlar verildi. AK Parti iktidarlarından önce esnafa verilen krediler, tüm Türkiye'de 153 milyonken bugün 16,8 milyar liraya ulaştı. Bu da hükümetlerimizin esnafa verdiği önem ve değeri gösteriyor. Faiz oranları yüzde 60'lardan yüzde 4'lere kadar düşürüldü. Bu krediler hem Halkbank hem de Esnaf ve Kefalet Kooperatifleri üzerinden verilmeye başlandı. Bu süreçte esnafın üretim dinamiğine etkin şekilde katılması için son hükümetimiz döneminde 30 bin lira faizsiz kredi ortaya çıkarıldı. Bu kredilerden 27 bin esnafımız faydalandı. Esnafa yaklaşık 800 milyon lira tutarında faizsiz kredi kullandırıldı. Önümüzdeki günlerde bu rakam 1,5 milyar liraya kadar ulaşacak. Geçmişte esnafa 5 bin liralık kredi verilirken, bu rakam 30, 50 ve 150 bin liraya çıkarıldı. Bundan sonraki süreçte de artırılarak devam edecektir."

"AVM'lerde esnafa belli oranlarda yer tahsisi yapılacak"

Esnafın gelişimi ve bazı mesleklerin yaşatılması adına da çok önemli düzenlemeler getirildiğine değinen Çiftci, şöyle konuştu:

"AVM'lere belli bir standart, kural ve kaideler kondu. AVM'lerin büyümesi yanında esnafın da korunmasını amaçladık. İkincil düzenlemelerde, AVM'lerde esnafa belli oranlarda yer tahsisi yapılacak. Unutulmaya yüz tutmuş mesleklere yer verilmesi için düzenlemelerimiz oldu."

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürü Necmettin Erkan da Ahilik geleneğinin yaşatılması ve gelecek nesillere taşınması için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini, bunun için çalışmalarının sürdüğünü aktardı.

Ahiliğin Osmanlı zamanında en fazla yaygın olduğu yerlerden Azerbaycan, Bosna Hersek, Kosova veya Makedonya'da kutlama yapmayı planladıklarını aktaran Erkan, bunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın programlarına göre belirleyeceklerini kaydetti.