Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 46. Muhtarlar Toplantısı'nda, Adana, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çankırı, Çorum, Erzincan, Kahramanmaraş, Kastamonu, Konya, Samsun, Sinop, Sivas, Yozgat ve Zonguldak'tan gelen muhtarlara hitap etti.

Siyasete başladıkları günden bu yana her işlerini milletle istişare ederek yürüttüklerini belirten Erdoğan, bugün de tüm kritik hususlarda önce milletin ne istediğine, beklediğine bakarak hareket ettiklerini söyledi. 

Erdoğan, muhtarları mahallelerin sözcüsü, temsilcisi, ortak aklı ve vicdanı olarak gördüklerine işaret ederek, "Muhtarlarımızla her fırsatta birlikte olmaya işte bunun için önem veriyoruz. Sizlerden aldığımız ilhamla, sinyalle ve moralle ülkemizin meselelerinin çözümü için gece gündüz çalışıyoruz. İşte bu anlayışla 2002'den beri Türkiye'yi bir baştan bir başa okullarla, hastanelerle, yollarla, tünellerle, havalimanlarıyla, barajlarla, parklarla, toplu konutlarla donatıyoruz." diye konuştu.

Erdoğan, toprakların üstünü tarımla, altını madencilikle değerlendirmek, orman varlığını artırmak, su kaynakları ve denizleri korumak için aynı şekilde uğraştıklarını belirtti. "Fabrikalarda çarklar durmasın, atölyelerde zanaatkarların üretimleri aksamasın, ticaret erbabının tezgahı boş kalmasın" diye var güçleriyle gayret gösterdiklerini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"15 yılda ülkemizi 4 kata yakın büyüterek bu çabalarımızın meyvesini aldık. Bugün ülkemiz milli gelirinin büyüklüğü bakımından dünyada 17'nci, satın alma paritesine göre 13'üncü sıradadır. Hedefimiz ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmektir. Bunun için yeniden 2-2,5 katlık bir büyümeyi sağlamamız gerekiyor. 

Yaptığımız yatırımlar ve getirdiğimiz hizmetlerle ülkemizi büyütürken, bu başarıları elbette dikensiz gül bahçesinde dolaşır gibi elde etmedik, çok çileler çektik, çok sıkıntılar yaşadık. Hala çekiyoruz. Bakın şu anda Afrin, daha önce Fırat Kalkanı Harekatı. Bunların hepsinin bir bedeli var. Siz zannediyor musunuz dünya Türkiye'ye yardım ediyor? Hayır. Bunların hepsi cambaz. Bütün imkanlarımız, güçlerimiz milletimizindir. Bu güçle sizlerden aldığımız ilhamla, kaynakla kendi kasamızla, kesemizle bu yola çıktık, bu yolda devam ediyoruz."

"Biz şeytanı da taşladık tavafımızı da yaptık"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, attıkları her adımla engeller ve tuzaklarla karşı karşıya kaldıklarını, Allah'ın yardımı ve milletin desteğiyle bunların üstesinden geldiklerinin altını çizerek, şunları söyledi:

"Hani 'Şeytan taşlamaktan tavaf etmeye fırsat bulamıyor' derler ya, bizi işte bu duruma düşürmek istediler. Hamdolsun, biz şeytanı da taşladık tavafımızı da yaptık. Bir başka ifadeyle hem karşımıza çıkartılan engelleri, kurulan tuzakları birer birer aştık hem de milletimize söz verdiğimiz hizmetleri birer birer hayata geçirdik. Dört temel üzerinde Türkiye'yi büyüteceğiz; eğitim, sağlık, adalet, emniyet. Bunun üzerine ulaşımı, enerjiyi, tarımı inşa ettik. Ve şahsiyetli, haysiyetli bir dış politikayı da sürdürdük, sürdürüyoruz. Demokrasimize sahip çıkarken emniyetten, kalkınmadan asla taviz vermedik. Dünyada bu ikisini birden başarabilen pek az ülke vardır."

Afrin kuşatması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin, akşama kadar Afrin'deki kuşatma çemberinin tamamlanmış olacağını söyledi.

"Bunlar imansız"

Zeytin Dalı Harekatı'nda her türlü hassasiyetin gözetildiğine dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bakın şu anda önce siviller arabalara bindirilerek özel bir koridordan Afrin'den çıkarılıyor. Bunlar öyle alçak, öyle katil ki benim Mehmedim, o yavrum, yere atılan Kur'an-ı Kerim'i yerden kaldırırken el yapımı bomba ile şehit ediliyor. Bunlar imansız, bunlar kafir."

Terörle mücadele için marş önerisi

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"34 yıllık terörle mücadelemizi şöyle hakkıyla ifade edebilecek bir şiirimiz, bir marşımız da yok. Geçen arkadaşlarıma onu söyledim, şu anda Fırat Kalkanı, Afrin biz bununla ilgili adeta bir İstiklal Marşı gibi demeyeyim ama oraya belki tırmanamazlar, yetişemezler, hiç olmazsa bir mehter marşı gibi bir marşı da yazamazlar mı? Bunu hazırlasınlar."

"Kuzey Irak sınırımıza kadar temizleyeceğiz"

Afrin'in teröristlerden temizleneceğini vurgulayan Erdoğan, "Münbiç'i de temizleyeceğiz, Fırat'ın doğusunu da Kuzey Irak sınırımıza kadar aynı şekilde teröristlerden temizleyeceğiz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kuzey Irak'taki terör yuvalarını zaten her fırsatta yokluyoruz. Yakında çok daha güçlü şekilde oraları da teröristlerin başına yıkacağız." dedi.

Bin 300 kilometre toprak temizlendi

Afrin'deki terörislerin tek başına hareket etmediğine işaret eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Görüyorsunuz o dağlarda ne tüneller açmışlar değil mi? Bunları kim yaptı? O teröristler mi? Sadece onlar değil, bunların ortakları da var. Koalisyon güçleri olarak hep beraber bu işleri yaptılar. O teröristlerde bu kadar akıl yok, siz bakmayın. Bugün 54'üncü gününe giren harekatta 3 bin 500'e yakın terörist etkisiz hale getirilirken bin 300 kilometrekareye yakın toprak da teröristlerden temizlendi."