Esenyurt Belediyesi, Esenyurt İl Dernekler Birliği, Cem Evleri ve STK temsilcileri ile Esenyurt Cumhuriyet Meydanında darbe kalkışmasına yönelik ortak kınama deklarasyonu gerçekleşti. 
İlk olarak söz alan Alevi Kültür Dernekleri Örnek Cemevi Başkanı Hüseyin Çam, yaptığı konuşmasında sağduyu çağrısı yaptı. Çam, “ Ülkemizde yapılmak istenen olumsuz durum ile ilgili kaymakamımız, başkanımızla ve emniyet müdürümüz ile paylaştık. Şu bilinsin ben Alevi Kültür Dernekleri Örnek Cemevi Başkanı aynı zamanda Marmara bölge sorumlusuyum. Biz hiçbir zaman darbeden yana olmadık ve olmayız. Biz halkların kardeşliğine, barışa dostluğa, birliğe ve beraberliğe saygı duyan bir toplumuz. Bunun böyle bilinmesini istiyorum. Bu ülkede her şeyin seçimle gelip seçimle gitmesinden yanayız. Darbenin adı ne olursa olsun biz ondan yana olmadık olmayacağız. Bu ülke bütün devrimleri ve darbeleri görmüştür bunları da atlatacaktır. Herkesi sağduyuya davet ediyor ve teşekkür ediyorum”dedi.
Çam’ın konuşması ardından Esenyurt İl Dernekler Birliği Murat Baduralkan söz aldı. Baduralkan, “ Esenyurt ’ta toplam 36 olanil derneği ve federasyon olarak Esenyurt ‘ta siz halkımızın yararına olacak her şeyin altına imza attık ve atacağız. Bizler Esenyurt ‘ta huzuru ve mutluluğu istiyoruz. O yüzden açıkladığımız bildiride, Esenyurt il dernekleri kamuoyu açıklaması; 15 Temmuz 2016 günü ülkemizde yapılmak istenen sözde darbe hareketi kim yadsa kimler tarafından yapılmışsa organize edilmişse içeride ve dışarıdaki tüm etmenleri kınıyoruz. Ülkemizde her ne olursa olsun demokratik yollarla seçilen bütün kurum ve kuruluşlara yapılan yapılmak istenen askeri ve sivil düzene karşı olduğumuzu tüm kamuoyuna bildiririz.   Şerefli askerimizin ve polisimizin karşı karşıya getirilmesine, askerimizi şehit eden talimat veren halkın huzurunu bozacak unsurlara, iç unsurumuzu bozmaya yönelik yapılan bu ve buna benzer girişimleri şiddetle ve esefle kınadığımızı tüm halkımıza bildiririz” diyerek deklarasyonu okudu.