İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca, "İzmir'deki askeri casusluk soruşturmasında çeşitli usulsüzlükler yaparak sahte delil üretildiği" iddialarıyla ilgili "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY)" yönelik hazırlanan iddianame, mahkemeye sunuldu.

İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato tarafından hazırlanan ve 19 klasörden oluşan 984 sayfalık iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olarak yer aldığı iddianamede, 25'i tutuklu 81 sanık hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ilgili maddeleri kapsamında, "Silahlı terör örgütü kuruculuğu, yöneticiliği, üyeliği, örgüt faaliyetleri kapsamında devlet ve ülkenin bütünlüğünü bozmak, hukuka aykırı kişisel verileri kaydetmek, iftira, kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek ve yaymak, özel hayatın gizliliğini ihlal, suç delillerini yok etmek, gizlemek, değiştirmek ve suç uydurmak" gibi iddiaların yer aldığı öğrenildi.

Aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 kişi hakkında "askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" suçlamasıyla açılan davada yargılanan sanıkların bir kısmının da iddianamede müşteki olarak yer aldığı belirtildi. Mahkemenin 15 gün içinde incelemesini tamamlaması bekleniyor.

"Gizli bilgi ve belge bulundurma davası"

"Gizli bilgi ve belge bulundurma" iddialarına ilişkin İzmir Emniyet Müdürlüğüne 10 Ağustos 2010'da gelen ihbar maili üzerine başlatılan ve aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanık ve üst düzey askeri yetkililer, devletin gizli bilgi ve belgelerini yabancı istihbarat servislerine vermekle suçlanmıştı.

İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesinde 16 Nisan 2013'te görülmeye başlanan dava, 5. Ağır Ceza Mahkemesinde devam etti. 26 Şubat'taki karar duruşmasında, tüm sanıklar hakkında "yüklenen suçun sanıklar tarafından işlenmediğinin sabit olması" sebebiyle esastan beraatine karar verilirken, soruşturma aşamasında görev yapan kamu çalışanları hakkında fezleke hazırlanarak suç duyurusunda bulunuldu.

FETÖ/PDY operasyonu soruşturmasındaki zanlıların, "casusluk" davasında üretilen dijital veriler içerisine, fişledikleri kişilerin isimlerini de koyarak soruşturmaya dahil etmeye çalıştıkları, ayrıca mahkemeye sunulan sahte raporlarla delilleri gerçekmiş gibi göstermeye çalıştıkları tespit edildi.

Zanlıların bunun yanı sıra usulsüz dinleme yaparak elde ettikleri bilgileri, fişledikleri kişilerin görevden ayrılması için iftira ve şantaj aracı olarak kullandıkları da belirlendi.

İzmir merkezli PDY operasyonları

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, 2015'te FETÖ/PDY yapılanmasına yönelik soruşturmada, örgütün yönlendirmesi ve talimatları doğrultusunda, "İzmir Askeri Casusluk Davası" olarak bilinen davaya ilişkin soruşturma sürecinde, taraflı ve kasıtlı usulsüzlükler yapıldığı, zanlıların kamuoyunda itibarsızlaştırılarak devlet bürokrasisi ve TSK'dan tasfiyesini amaçladıkları yönündeki iddialar üzerine operasyon başlattı.

Bu kapsamda geçen yılın sonunda 2 ayrı operasyonda, eski İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay, KOM Şube Müdürü Mehmet Ali Şevik, mülkiye müfettişleri Ferda İleri ve Ahmet Kaya'nın da aralarında yer aldığı 25 kişi tutuklanmıştı.