Bingöl Yerel Yönetimleri Çevre Hizmetleri Birliği (BİNÇEVBİR) tarafından 2011 tarihinde Bingöl-Muş Karayolu 15’inci kilometresinde bulunan Kardeşler Köyü Beyaztoprak mezrası yakınlarında 95 dönümlük arazi üzerine temeli atılan katı atık bertaraf tesisi, etrafa yaydığı kötü koku ve arazilere akan atık sularla köylüleri rahatsız ediyor.



Tesiste bulunan havuzda biriken kirli suyun, yağışla birlikte taşarak Beyaztoprak mezrasındaki tarım arazilerine aktığını belirten köylüler, kötü kokunun Kardeşler Köyü, Sarıçiçek Köyü kantar alanı ve Havsel mezrasındaki vatandaşları rahatsız ettiğini söyledi.

KÖYLÜLER SİTEM ETTİ
Yıllardır çöp sorununa çözüm bulamadıklarını belirten Beyaztoprak mezrası sakinleri ve çevre köylerde yaşayan vatandaşlar, çöp kokusundan dolayı satılık köy’ pankartı asarak eylem yaptı. Çöplerden yayılan kötü koku ve pis suların insanların sağlığını tehdit ettiğini belirten köy sakinlerinden Ömer Aşkın, sorunun 5 yıldır devam ettiğini söyledi.



Aşkın, “Beyaztoprak köyümüz doğası ve mesire alanıyla ortaya çıkmış köydür. Maalesef bu köy çöplerle adeta leş haline getirildi. Köyde şuanda ciddi hastalıklarla karşı karşıyayız. Köyümüzde çok ağır hastalıklar söz konusu olabilir. Normalde çöp dökülme alanları yerleşim yerinden en az bir kilometre uzak olması gerekirken, burada birkaç metre ötemize çöp dökülüyor. Normalde çöpler bir çukur içerisine dökülmesi gerekirken, burada çöpler bir tepebaşına dökülüyor. Adeta koku daha güzel yayılsın, insanlar daha fazla rahatsız olsun diye dökülmüş durumda. Köylülerimiz daha önce defalarca belediye başkanıyla görüştü ve başkan bey de gelip köyde incelemelerde bulundu. 2015 yılında mağduriyetimizin giderileceği söylenmişti ama halen bir iyileştirilme yapılmadı. Hiçbir sıkıntı giderilmedi, böyle devam ederse hastalıklardan öleceğiz” dedi.

YETKİLİLERİ KÖYE DAVET ETTİLER
Belediye başkanı ve yetkilileri köye davet eden Aşkın, “yetkililerin bir gün köyümüze gelip piknik yapmalarını istiyoruz. Onları gündüzleri pikniğe, akşamları da çay içmeye bekliyoruz. Gelsinler ki sıkıntıları görsünler bizleri anlasınlar” diye konuştu.

Çöp kokusundan geçilmediğini belirten köy sakinlerinden Mehmet Selim Arslan ise, “Devletimizin buraya el atmasını, bu sıkıntımızı gidermesini istiyoruz. Belediye zamanında köylülere kandırarak, artırma tesisi yapılacağını söyledi ama bertaraf tesisi yaptılar. Çöplerden sızan pis sular su kanalları aracılığıyla her yere yayılıyor” dedi.

Çöp sorununa çözüm bulamadıkları için köylerini satılığa çıkardıklarını belirten Paşa Elhansu da “Biz çare bulamadığımız için köyümüzü satılığa çıkarıyoruz. Çöpler yüzünden yabani hayvanlarda çoğaldı, korkudan tarlamıza dahi gidemiyoruz. Evlerimizde, kapılarımızın önünde oturamaz hale geldik” ifadelerini kullandı.

Eylemin ardından çöpün döküldüğü alana giden köylüler, burada yolu kapatarak belediyeye ait çöp araçlarının alana girmesini engelledi.

BELEDİYE: “ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”
Çöp sorununa ilişkin açıklama yapan Bingöl Yerel Yönetimler Çevre Hizmetleri Birliği (Binçev-der) Müdürü Namık Toplu, köylülerin rahatsızlarını gidermek adına bir takım çalışmalarının olduğunu söyledi.

Toplu, “Burada öncelikli olarak havuzdan sızan suyu engellemektir. Bu kapsamda kısmet olursa arıtma tesisi kuracağız. Oradaki suyu tamamen içebilecek hale getirerek öyle dışarı deşarj edeceğiz. Öte yandan havuzdan sızan suyu engellemek için vana yerleştireceğiz ve sızıntıyı önlemiş olacağız” dedi.

Alanda 9 adet gaz bacası yerleştirdiklerini kaydeden Toplu, “Önümüzdeki günlerde 5 adet daha yerleştirdikten sonra üstlerini toprakla kapatıp, oradan çıkan bütün gazı alan içerisine hapsedip gaz bacaları vasıtasıyla salınımlarını yapacağız. Yaklaşık 15 gün içerisinde oradaki çalışmalarımızı tamamlamayı planlıyoruz. İşin yüzde 70’ini tamamlamış durumdayız, kalan yüzde 30’unu da 15 gün içerisinde tamamlayacağız” şeklinde konuştu.