Kurban bayramında vatandaşın dert yandığı konulardan olan kurban pazarlarının kokması ve sineklenmesine Başakşehir Belediyesi çözüm buldu. İlçede kurulan kurban pazarında kokudan ve sinekten eser yok. Öte yandan geliştirilen mobil uygulama sayesinde, müşteriler alacakları kurbanlıkların kulağındaki seri numaradan hayvanların kilosu, yaşı, kurbanlığa el verişli olup olmaması gibi bilgilere rahatça ulaşabiliyor. 

Yaklaşan kurban bayramı nedeniyle vatandaşlar kurbanlık almak için hayvan pazarlarına akın ediyor. Uğrak noktalardan birisi olan Başakşehir Belediyesi Kurban Pazarında ise durum diğerlerine göre farklı. Vatandaşın şikayet ettiği kurban pazarındaki kötü koku ve sineklenme Başakşehir kurban pazarında neredeyse yok. Öte yandan telefona yüklenen mobil uygulama ile, kurbanlık alacak vatandaşlar hayvanların kulağındaki küpe de bulunan seri numarayı mobil uygulamaya okutarak, hayvanın tüm kimlik bilgilerine rahatça ulaşabiliyor.
Başakşehir Kurban Pazarında görevli Veteriner Hekim Taner Bingöl, “Bizler Başakşehir Belediyesi olarak Kurban satış ve kesim yerlerinde her yıl yaşanan koku problemini ortadan kaldırmak üzere genel olarak hayvancılıkta da kullanılan probiyotik ürün dediğimiz ürünlerden kullanıyoruz. Burada kullanmış olduğumuz ürün yem katkı maddesi olarak hayvancılıkta kullanılan ve Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’ndan da ruhsatlı bir ürün. Ürünü sabah ve akşam olmak üzere iki dönem halinde uyguluyoruz. Arkadaşlarımız probiyotik ürünün uygulamasından sonra takriben 10 dakika içinde koku yapan çürükçül bakteriyi ortadan kaldırmak suretiyle çalışan bir ürün. Koku ortadan kalktıktan sonra bir problemimiz kalmıyor” şeklinde konuştu.

"Uygulama bu yıl daha verimli geçiyor”
Öte yandan Veteriner Hekim Bingöl, “Vatandaşlar buraya geldiklerinde öncelikli olarak koku olmayınca tabiî şaşırıyorlar. Bu ürünü biz de alıp evlerimizde kullanalım yönünde talepleri de oluyor. Biz sürekli burada olduğumuz için kokuya duyarsızlaşıp alamıyor olabiliriz fakat dışarıdan gelen gelenler de kokuyu almadıklarını söylüyor. Güzel tepkiler alıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda başladığımız bir uygulama. Profesyonel olarak bizim de yapmaya başladığımız bir uygulama oldu. Bu yıl daha verimli geçiyor” dedi.

"Vatandaşlar uygulamadan memnun"
Öte yandan Başakşehir'deki kurbanlık pazarında hayvanların kulağına takılan küpe sayesinde kurbanlıkların GBT'sine (Genel bilgi taraması) ulaşılabiliyor. Küpedeki seri numaradan kurbanlığın kilosu, yaşı, kurbanlığa elverişli olup olmadığına ulaşılabiliyor.
Mobil uygulama sayesinde müşterilerin kurbanlık hakkında tüm bilgilere kolayca ulaşabildiğini belirten Veteriner Hekim Yunus Kanlı, " Kamuoyu tarafından Türkiye’nin en modern kurban satış ve kesim yeri olarak nitelendirilen Başakşehir Belediyesi Kurban Satış ve Kesim Yerinde çıtayı her sene yükseltmekteyiz. Geçen sene uygulamaya koyduğumuz mobil kurban çalışmamız bu sene de devam etmekte. Vatandaşlarımız hayvanlarını alırken küpe numaralarını sorgulatma suretiyle uygulamadan hayvanla ilgili detaylı bilgilere sahip olabilirken aynı zamanda çadırlara yerleştirmiş olduğumuz barkotları da mobil uygulamaya okutarak çadırda bulunan hayvanlar hakkında bilgi sahibi olarak hayvanı alıp almama konusunda karar verebilmekte. Bu tarz bir uygulama yapmaktayız. Vatandaşlarımızdan gelen tepkilerde bu uygulamamızı destekler nitelikte” diye konuştu.
Uygulamanın insanları hayvanlar konusunda bilgilendirdiğini belirten Veteriner Hekim Kanlı, "Uygulama sayesinde insanlar alacak olduğu hayvanın besi durumu, yaşı, hayvanın kurbanlığa elverişli olup olmaması konusunda bilgilere sahip oluyor. Bizim burada 126 adet çadırımız bulunmakta. Çadırımızdaki hayvanları birer birer kontrol etmiş olsak da yine vatandaşımızın kendi birebirde kontrolü anlamında böyle bir uygulamayı yürürlüğe koyduk” dedi.