Ramazan Etkinlik Alanı’ndaki söyleşiye Avrupa’da sanayinin gelişmesi ile birlikte yakıta ihtiyacın arttığını belirterek başlayan Prof. Çelik, hammaddelerin işlenerek yüklü miktarda paralar kazanıldığını belirtti. Kömür rezervlerinin bitmesinden çekinen Avrupalıların petrolü keşfetmelerinin ardından Ortadoğu’ya ilgilerinin arttığını anlatan Prof. Çelik, 1815 yılında Avusturya-Macaristan’ın ev sahipliğinde Rusya, Almanya İtalya Fransa ve İngiltere’nin bir toplantı yaptıklarını kaydetti. Bu toplantıda Rus delegenin, tesbih tanelerindeki imameye dikkat çektiğini kaydeden Prof.Çelik, şöyle konuştu: 

“33 tesbih tanesinin imameyi takip ettiğini söylüyor. İmame Osmanlı Devleti, tesbih taneleri de Ortadoğu’daki milletlerdi. İşte, Osmanlının tasfiyesi bu toplantıda karara bağlandı” 
Sömürgeci devletlerin Trablusgarp, Galiçya, Yemen, Sarıkamış ve Çanakkale’de saldırıya geçtiklerini anlatan Prof.Çelik, birkaç yılda 5 milyon metrekare toprağın kaybedildiğini, 2,5 milyonu asker olmak üzere 5 milyona yakın insanın kaybedildiğini anlattı. 

“Çanakkale zaferi ders kitaplarında 1,5 sayfa yer buldu”
Çanakkale’de Türk milletinin istikbalinin yok edildiğini kaydeden Prof. Çelik, koca imparatorluktan geriye Anadolu’da 8,5 milyonu kadın olmak üzere 14 milyon insanın kaldığını söyledi. Çelik, 4 milyona yakın da yetim bırakıldığını belirterek, binlerce eli, kolu olmayan gazilerin olduğunu söyledi.1.Dünya Savaşı’nın tek sebebinin Osmanlı’nın tasfiye edilmesi ve petrol bölgelerine el konulması olduğunun altını çizen Prof. Çelik, “Diğer tüm sebepler bahanedir. Dün ne için orada bulundularsa bugün de o sebeple bulunuyorlar. Sevr bir anlaşma değil, projedir. Şartları çok ağırdı ancak uygulanmadı. ‘Düşmanı denize döktük, Serv’iyırttık, masaya yumruğu vurduk, Lozan’ı imzalattık’ denilir. Sevr diye bir anlaşma yoktur. Sevr yüzde yüz uygulandı. Gazi Paşa bile orada ‘Sevr Projesi’ der.” şeklinde konuştu. Cumhuriyet’in kurulmasının ardından Çanakkale ve Gelibolu Yarımadasının askeri alan ilan edilerek, halkın oraya sokulmadığını da savunan Prof. Çelik, “Ders kitaplarında Çanakkale Zaferi 1,5 sayfa yer alıyordu. 1985’lerden sonra rahmetli Turgut Özal’ın iktidara gelmesinin ardından gündeme geldi.” dedi.