Yaşar Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, AB alanında çalışan akademisyenleri bir araya getirmek ve sürece katkı sağlamak amacıyla AB Türkiye Delegasyonu tarafından kurulan Avrupa Çalışmaları Akademik Ağı (A-NEST) 2016-2017 dönemi yıllık toplantısı, İzmir'deki Yaşar Üniversitesi Avrupa Birliği Merkezi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Avrupa Parlamentosu Türkiye’nin Dostları Grubu Genel Sekreteri Adam, toplantı çerçevesinde düzenlenen "Mülteci krizi ve AB-Türkiye ilişkileri" konulu seminerdeki konuşmasında, AB’nin şu anda Türkiye’ye, aday ülke gibi davranmadığını, daha çok stratejik ortak gibi hareket ettiğini belirtti.

Türkiye’nin, vize serbestisi uygulanmayan tek aday ülke olduğuna dikkati çeken Adam, "Vize serbestisi, Türkiye’nin uzun süreden beri haklı talebidir." ifadesini kullandı.

Adam, 72 kriterin yerine getirilmesinin yanı sıra vize anlaşmasının, Avrupa Parlamentosu’nda nitelikli çoğunluk oyuyla onaylanması ve Hollanda gibi bazı üye ülkelerin parlamentoları tarafından da onaylanması gerektiğini hatırlattı. Adam, "AB-Türkiye ilişkilerinin yeniden güvenilirlik kazanmasında, vize serbestisinin her iki taraf için de iyi fırsat olacağını" kaydetti.

Laura Batalla Adam, geri kabul anlaşmasının Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilişkilendirilmemesi gerektiğini de belirtti.

"Vize serbestisi AB ve Türkiye’nin ortak hedefi"

AB-Türkiye Delegasyonu İşbirliği Bölüm Başkanı Simona Gatti de vize serbestisinin, AB ve Türkiye’nin ortak hedefi olduğunu ifade etti.

Mülteci krizine de değinen Gatti, "Türk yetkilileri, sivil toplum kuruluşları ve Türk halkı, krizin başlangıcından itibaren mültecilere yardım konusunda büyük çaba harcıyor. AB’nin, mülteci krizinde büyük bir yükü omuzlayan Türkiye’yi takdir ve teşekkür etmesi gerek." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Üyesi Ernest Maragall ise Türkiye'nin, tarihsel ve coğrafi olarak Avrupa'da bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Avrupa’da birçok vatandaş ve hatta birçok politikacı, Türkiye’nin Avrupa’ya entegre edilemeyecek kadar büyük, kültürel ve dinsel açıdan çok farklı olduğunu düşünüyor. Bu önyargıları değiştirmek zor, ancak imkansız değil. Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecine ilişkin birçok hata ve yanlış anlaşılmalar var."

Maragall, Fransa ve Kıbrıs Rum kesimi tarafından müzakere başlıklarının askıya alınmasını ise "kabul edilemez" bulduğunu bildirdi.