Zeytin Dalı Harekatı'nın dördüncü gününde, Türk Silahlı Kuvvekleri (TSK) destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Afrin'in batısından sürdürdüğü operasyonda Cinderes beldesinin El Hammam köyünü ve çevre tepeleri terör örgütü PYD/PKK'dan aldı.

Cinderes bölgesi, PYD/PKK’nın Hatay'ın Reyhanlı ilçesine saldırı düzenlediği stratejik bir bölge olmasının yanında, Afrin’e uzanan düz bir vadi konumunda. 

Zeytin Dalı Harekatı'nın ilerleyen safhaları açısından Cinderes bölgesindeki gelişmeler önem arz ediyor. 

Çoklu roketatar ve obüs toplarıyla atış yapıldı 

Harekat kapsamında sınırın Kilis-Hatay hudut hattında konuşlu TSK birlikleri de Afrin'de tespit edilen terör örgütü mevzilerine sabah saatlerinden itibaren aralıklarla top atışı gerçekleştirdi.

Hatay'a nakledilen çoklu roketatarlar da Suriye sınırındaki askeri birliklere sevk edildi. Mevzilere yerleştirilen roketler ve obüsler, Afrin'deki terörist mevzilerine çok sayıda atış gerçekleştirdi. 

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde "Afrin" toplantısı

Öte yandan, harekatın dördüncü gününde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde harekata ilişkin "Güvenlik Değerlendirme Toplantısı" yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki toplantıya Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan yardımcıları Bekir Bozdağ ile Recep Akdağ, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay da katıldı.

Toplantıda, Zeytin Dalı Harekatı ele alındı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yetkililer tarafından bilgi verildi.

Kalın: Türkiye hiçbir yere gözyaşı götürmemiştir

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, herhangi bir etnik gruba değil, sadece terör örgütlerine karşı yapıldığını bildirdi.

Harekatın, bölücü terör örgütü bölgeden tamamen temizlenene kadar süreceğine işaret eden Kalın, şunları kaydetti:

"Türkiye, bugüne kadar benzer operasyonlarla gittiği hiçbir yere zulüm, kan, gözyaşı, kötülük götürmemiştir. Tam tersine, ülkemizin ayak bastığı her yerde insanlar barış ve esenlik içinde hayatlarını sürdürmektedir. Fırat Kalkanı Harekatı bölgesi, bunun en somut örneğidir." 

PYD/PKK zulmüne uğrayan sığınmacılardan harekata destek

Suriye'deki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan ve bölgedekilere baskı uygulayan PYD/PKK'lı teröristlerin çocuklarını zorla silah altına almasından korkan Suriyeli Kürt kökenli sığınmacılardan İbrahim Abdullah, AA muhabirine, Zeytin Dalı Harekatı'na tam destek verdiklerini belirtti.


PYD/PKK'nın kendisiyle aynı fikirde olmayan Arap, Türk veya Kürt kökenli vatandaşları dinlemeden sınır dışı ettiğini anlatan Abdullah, şunları kaydetti:

"PYD/PKK Suriye için bir kanserdir, bunu ortadan kaldırmamız gerekiyor. PYD/PKK’nın başı Afrin'de, kolları Ayn-el Arap'ta, ayakları ise Haseke'dedir. Bu PYD/PKK’nın başı Afrin'de kopartılmalı. Afrin için şu an ağlayanlar niye daha önce Haseke ve Rakka için hiç gözyaşı dökmedi. Şehirler yerle bir edildi, yüzlerce kişi sınır dışı edildi şimdi niye Afrin'e ağlıyorsunuz da Haseki ve Rakka'ya ağlamadınız. Kürt vatandaşlarımız Afrin'de bizim kardeşlerimizdir, Afrin Kürt ile Arap aslında birbirinden farksızdır. Afrin'de PYD/PKK’nın asıl zulmünü de şu an orada bulunan vatandaşlarımız çekiyor."

Şehit Piyade Astsubay Üstçavuş Özalkan'a veda

Harekatta, Kilis'in Gülbaba köyünün doğusunda terör örgütü unsurları ile girilen çatışmada şehit olan Piyade Astsubay Üstçavuş Musa Özalkan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı devlet töreniyle son yolculuğuna uğurlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, namazın ardından şehidin cenazesi başında yaptığı konuşmada, "Bu millet kendi göbeğini kendisi kesecek ve bizi sınırlarımızda taciz eden üç beş tane ipsize, soysuza biz bu sınırlarda soluk aldırmayacağız." dedi.

Azez'de 3 bin kişi kapasiteli 500 çadır kurulacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise harekat öncesi İdlib'de 700 çadırlık iki kamp kurulduğunu hatırlatarak, "Şimdi Azez'de 3 bin kişi kapasiteli 500 çadır kuruyoruz. Gelenlerin gıda, ısınma, hijyen gibi temel ihtiyaçlarını da bu kamplarda karşılıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlıktan iş makineleriyle destek

Orman ve Su İşleri Bakanlığı da Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğüne ait yaklaşık 60 iş makinesi, kamyon ve treyler ile harekata destek veriyor.

Hava tahminleri TSK ile paylaşılıyor 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından, Irak'ın kuzeyi ve Suriye'deki bazı mevkilerin ayrıntılı hava tahmin raporları, bölgelerde özellikle hassas atış kabiliyetine sahip silah sistemleri ve hava harekatları için meteorolojik veri ve rapor desteği, 7 gün 24 saat esasına göre kesintisiz olarak TSK ile paylaşılıyor.