Van'da Kuzey Işıkları nasıl oluştu? Kuzey Işıkları nedir? Nasıl ve neden oluşur? Birbirinden farlı renk oluşumlarıyla adeta görsel şölen yaşatan Kuzey Işıkları, Van'da da görülmesinin ardından vatandaşlar tarafından merak konusu olmaya başladı. Kırmızı, mor ve yeşil ışıkların gökyüzünde oluşturduğu şekiller çoğu kişinin de hayallerini oluşturuyor. 

vanda kuzey ışıkları y

VAN'DA KUZEY IŞILARI NASIL OLUŞTU?

Türkiye'de Kuzey Işıklarının oluşması oldukça nadir gerçekleşen bir olay olmasına karşın bu ışıklar Van'da oluştu. Türkiye, manyetik kutup bölgelerine oldukça uzak bir konumda olsa da çok nadir olmak kaydıyla Kuzey Işıkları oluşmuştur.

Doğal bir olgu olarak manyetik kutup bölgelerinde yer alan Kuzey Işıkları, Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime girmesi sonucu oluşur. Güneş'ten yayılan bu güçlü parçacılar, manyetik kutup bölgelerinde Dünya'nın atmosferine girdiğinde gaz molekülleriyle çarpışır. Bu çarpışmalar sırasında enerji açığa çıkar. Bununla söz konusu enerji, gökyüzünde çeşitli renklerle şekillerin oluşmasına neden olur. Buna da Kuzey Işıkları denir. Van'da ortaya çıkan Kuzey Işıkları da bu yolla oluşmuştur.

KUZEY IŞIKLARI NEDİR?

Kuzey Işıkları, manyetik kutup bölgelerinde gözlemlenen doğal yollarla oluşan bir olgudur. Genellikle Arktik ve Antarktik bölgelerde, kuzey ve güney kutup noktalarında görülür.

vanda kuzey ışıkları ü.webp 2 y

Cumhurbaşkanı Erdoğan bir vatandaşa sigarayı bıraktırdı Cumhurbaşkanı Erdoğan bir vatandaşa sigarayı bıraktırdı

KUZEY IŞIKLARI NASIL VE NEDEN OLUŞUR?

Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime girmesi sonucu oluşan Kuzey Işıkları, Güneş'ten yayılan bu yüklü parçacıkların dünyanın atmosferine girerek gaz molekülleriyle çarpışması sonucu oluşur. Bu çarpışmalar sırasında yüklü bir enerji açığa çıkar ve bu enerji gökyüzünde birbirinden farlı renklerle çeşitli desenler oluşturur. Bu oluşuma da Kuzey Işıkları denir.