Vietnam Müslümanları; İslami eğitimin yasaklandığı, camilerin ve medreselerin kapatıldığı, 70 tane toplama kampında on binlerce Müslüman’ın tutuklandığı zor ve acı dönemleri geri bırakarak, sakin ve güvenli bir süreci yaşarken, İslam dinini öğrenmenin mücadelesini veriyorlar.
1957 yılında yaşanan iç savaş, 1965’de Amerika’nın Vietnam’a saldırılarında 4 milyon insanın hayatını kaybetmesi, Vietnam halkı ve Müslümanları üzerinde çok büyük tahribata sebep olmuş.
1991 yılında Ho Chi Minh’de kurulan Müslüman heyeti, Vietnam Müslümanlarının dinlerini yaşama noktasında çok önemli bir dönüm noktası olmuş. Heyetin başkanı Zekeriyya bey ile tanışma fırsatı bulduk. Çalışmaları hakkında bilgi aldık ve Türkiyeli Müslümanlardan bir isteği olup olmadığını sorduk. Özellikle öğrencilerin eğitimlerini tamamlamaları için maddi desteğe ihtiyaçlarının olduğunu söyledi. IHH ve Sadakataşı gibi derneklere minnettar olduklarını ifade etti.
Vietnam genelinde Müslümanlar, 65 mescide sahipler. Ülkenin en kalabalıkşehri olan 14 milyonluk Ho Chi Minh kentinde ise 17 mescid bulunuyor.
Vietnam İslam Merkezi; Müslümanların ihtiyaçlarının karşılanması noktasında tek muhatap ve yetkili kurum. 
Yüzde 40 Budist, yüzde 30 ateist ve yüzde 25 Hristiyan toplumun yaşadığı ülkede Müslümanların oranı ise binde bir yani sadece 90 bin civarındadır. 90 bin nüfusun etnik kültürel yapısını, Çam Müslümanları denilen etnik yapı, yerli Vietnam Müslümanları, Malezya ve Pakistan kökenli Müslüman tüccarlar ile Vietnamlı ailelerden oluşan yeni nesiller ve sonradan Müslüman olan gruplar oluşturmaktadır.
Vietnam Müslümanları yaşamlarını tarım, balıkçılık ve ticaretle sürdürmektedir. En önemli sorunları; dinlerini öğrenme ve muhafaza etme noktasındaki maddi-manevi  ve fiziki imkânsızlıklarıdır.
Türkiye’nin sivil toplum kuruluşlarının Ramazan ve Kurban bayramlarında hiç değilse Vietnam Müslümanları ile iletişim kurmaları çok önemlidir.
Vietnam’da; Ramazan ayında gıda yardımı, Kurban bayramında kurban kesimi, yetim destekleme projeleri, öğrenci okutulması, temel İslam eserlerin basılması gibi küçük meblağlı bağışlar ile Uzak Asya’daki kardeşlerimize yardımcı olurken, onların hayata tutulması için manevi moral desteği vermiş olacaksınız.
Sadakataşı Derneği’nin, Vietnam dilinde bastırdığı Kur’an meali takdire şayan bir çalışma olmuş.
Son cümle; ülkemizin değerli kurumları; Türkiye Diyanet Vakfı, IHH, Sadakataşı Derneği ve diğerleri… iyi ki varsınız.
Selam ve dua ile…