Berfin Bitirim-Muhabir

AstraZeneca, Covid-19 aşısının dünya genelinde geri çekilmesine başladı. Şirket, yeni varyantlara hedef alan güncellenmiş aşıların fazlalığı nedeniyle bu kararı aldı.

Mart ayında Avrupa Birliği pazarlama iznini geri çeken şirket, ilaçların üye ülkelerde pazarlanmasına izin verilen onayını da geri çekti. Avrupa İlaç Ajansı, 7 Mayıs'ta aşının artık kullanımına izin verilmediğine dair bir bildiri yayınlamıştı.

Uzun seyahate çıkacaklar dikkat! Uzman isim 'sinsi' tehlikeye karşı uyardı Uzun seyahate çıkacaklar dikkat! Uzman isim 'sinsi' tehlikeye karşı uyardı

KULLANIMI AZALMIŞTI

AstraZeneca'nın açıklamasında, yeni varyantlara hedeflenen aşıların çeşitli bir yelpazede mevcut olması nedeniyle talebin azaldığı belirtildi ve artık üretim veya tedarik yapılmadığı vurgulandı. Diğer ülkeler de aşı tedarikini durdurdu.

Avustralya'da 2023'ten bu yana kullanılmayan aşı, Haziran 2021'den itibaren yeni aşıların mevcudiyeti nedeniyle kullanımı azalmıştı. AstraZeneca, Covid aşısının adını 2021'de Vaxzevria olarak değiştirdi. Aşı, genellikle üst kolun kasına iki enjeksiyon şeklinde yapıldı ve bazı ülkelerde takviye dozu olarak da kullanıldı.

Resim 2024 05 08 122435977

YAN ETKİSİ ORTAYA ÇIKTI

Vaxzevria, Covid-19'a neden olan SARS-CoV-2 virüsünden bir protein üretmek için değiştirilmiş bir adenovirüs ailesinden bir başka virüs kullanılarak yapıldı. Aşı, virüsü içermez ve virüse neden olmaz. Aşı, genel olarak güvenli ve etkili olsa da nadir ancak ciddi bir yan etki riski olan tromboz ile trombositopeni sendromuna yol açabildiği ortaya çıktı.

Resim 2024 05 08 122520063

Avustralya'daki Deakin Üniversitesi'ndeki epidemiyoloji başkanı Profesör Catherine Bennett, aşının pandemiye karşı mücadelede önemli bir rol oynadığını, ancak artık yeni varyantlara odaklanan aşıların mevcut olduğunu ve risk hesaplamasında bir değişiklik olduğunu belirtti. Nisan ayında Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19 aşılarının JN.1 hatlarına hedeflenmesi gerektiğini tavsiye etti.