Televizyon kanalları ve sosyal medyada her geçen gün yeni bir ekran yüzü boy gösterirken özellikle bir anda milyonların gözdesi haline gelen çocuklar maddi ve manevi açıdan suiistimale açık konumda.

Videoları milyonlara ulaşan çocukların psikolojileri ve gelecekte yaşabilecekleri travmanın göz ardı edildiği ortamda ebeveynlerin daha bilinçli olması gerekiyor.

Ancak bu kadarı da yeterli değil. Zira her videosunda türlü şirinlikler yaparak farkında olmadan milyonların sevgilisi haline gelen çocukların yiyip içtiklerinden tutun da giydiği kıyafete kadar takip ediliyor. Bu da söz konusu çocukların ekonomik açıdan sömürülmesine bir tür zemin hazırlıyor.

Daha 5,5 yaşındaki Erzurumlu Efecan Koçyiğit de bahsettiğimiz bu çocuklardan biri. Bir televizyon kanalında yayınlanan çocukların yer aldığı eğlence programına çıkmasıyla ünlendi. Kendisine bir de “Çitos Efe” şeklinde lakap takılınca minik Efe, sosyal medyada binlerce takipçi sayısına ulaştı.

Efecan Koçyiğit gibi bir anda ekran yüzüne dönüşen bütün çocuklar için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık bünyesinde bu durumdaki çocukların korunmasına yönelik bir kurul oluşturuldu. Bu kurul ekrana çıkan ya da bir şekilde sosyal medya fenomenine dönüşen çocukların aileleri ile temas kurarak çocuklara psikolojik danışmanlık hizmeti sunacak.

Ayrıca reklam filmlerinde, dizilerde ve eğlence programlarında ekrana çıkan çocukların durumları tek tek incelemeye tabi tutulacak ve bu çocukların ekonomik anlamda sömürülmelerine izin verilmeyecek.

Bakanlığın bu adımı ekran yüzü çocukların geleceğini koruma altına alırken meselenin toplumsal bir yaraya dönüşmesinin de önüne geçmiş olacak.  

Diriliş Postası