Hatay'da geçimini zeytincilikle sağlayan bazı vatandaşlar, zeytinyağı çıkarırken teknolojik gelişmelere rağmen atalarından öğrendikleri geleneksel yöntemleri kullanmayı tercih ediyor.

Topladıkları zeytinleri evlerinin önünde bulunan geniş ve çukur taşlara koyan çiftçiler, insan gücünün yanı sıra atları da kullanarak bir günlük çalışmanın sonunda zeytinyağı elde ediyor. Yaklaşık 1,5 tonluk taşın, atın 3 saat aralıksız çevirmesiyle ezilen zeytin, kadınlarca sıcak suda yıkanıp sıkılarak büyük havuzlara alınıyor. Daha sonra süzdürülen zeytinyağının çekirdeği ve yağı ayrılarak şişeleniyor.

“1,5 ton ağırlığındaki taşı tek başına çekiyor”

Bahsegel border-box; margin: 0px 0px 15px; font-stretch: normal; font-size: 16px; line-height: 24px; font-family: Roboto, sans-serif;">Geleneksel yöntemlerle zeytinyağı çıkarma geleneğini sürdüren Hatay'ın Altınözü ilçesine bağlı Keskincik Mahallesi'nden Abdo Aşgar, AA muhabirine yaptığı açıklamada zeytinyağını elde etmede ‘Zeynep’ isimli atının çok faydası olduğunu ifade ederek, "Zeynep benim bu dünyada hem kolum hem kanadım. Benim 'evimin ekmek teknesi' diyebilirim. 1,5 ton ağırlığındaki taşı tek başına çekiyor. 15 yıldır bana hizmet ediyor. Küçükken iyi bir şekilde eğittim ve bu hale geldi" diye konuştu.

Zeytin üretimine çocuk yaşlarda başladığını ve bu işi severek sürdürdüğünü vurgulayan Aşgar, kilosunu 30 TL’den sattıkları yağın bu şekilde daha lezzetli olduğunu söyledi.