Programın açılışında bir konuşma yapan İlçe Kaymakamı Erdal Çakır, insanların tüm canlılardan sorumlu olduğunu belirterek, “Hepimiz sağlıklı bir yaşam için çevremizi korumalıyız.” dedi. Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı da ‘çevre hepimizin, hepimiz çevreyiz’ şiarıyla 19 yıl önce başlattıkları programın başarıyla devam ettiğini belirtti. Yerel yönetim olarak çevreye duyarlı projeleri hizmete sunduklarını vurgulayan Çağırıcı, Ambalaj AtığıToplama ve Ayırma Tesisi’nin önemine vurgu yaptı. AK Parti İlçe Başkanı İsmet Öztürk ise Şura’ya ilginin her geçen yıl arttığını kaydederken İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz ise çevreyi korumanın kul hakkı olduğunu vurguladı. Yaptıkları faaliyetleri anlatan Çevre Kulübü Başkanı Beyaz Yavuz da üye sayısının her geçen gün arttığını söyledi.
Şura’nın ilerleyen anlarında öğrenciler hazırladıkları sunumu paylaştı. “Atıkların Ayrıştırılması ve Çevreye Kazandırılması“ konulu sunum yapan Emirhan Zeybek, İrem Çağla Arı ve Büşra Köksal önemli tespitlerde bulundular. Öğrenciler, plastik, cam, kağıt, alüminyum, atık pil, atık yağlar ve demirin geri dönüşümünün sağlanabildiğini hatırlattılar. Öğrenciler, “Geri dönüşüm sayesinde ham madde ihtiyacı azalıyor. Yeniden kullanılan bu malzemeler hem ekonomiye katkı sunuyor hem de enerji tasarrufu sağlanıyor. Depolanacak çöp miktarı azalıyor. Yine çöp toplama nakliye giderleri azalırken, çevre kirliliği önleniyor.” dediler. Öğrenciler ayrıca ziyaret ettikleri Bağcılar Belediyesi Ambalaj Atığı Toplama ve Ayırma Tesisi ile ilgi tespitlerini de anlattılar.

“Çevre insana ahlaki sorumluluk yüklüyor”

“İslam ve Çevre” konulu sunum yapan Hayrettin Karaman Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Halime Şahin, Hatice Çalayır ve Merve Demir insana yüklenen ahlaki sorumluluğun altını çizdiler.İslami açıdan çevrenin iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan öğrenciler, şöyle dediler: “Çevremizi temiz tutup İslamiyet’e uygun şekilde yaşamalıyız. Maalesef teknolojinin gelişmesiyle birlikte çevremiz de hor kullanılıyor. Bu da çevrenin dengesini bozuyor.”