Bu üç büyük metropolde kiralık daire arayanları sayısız seçenek ve avantajlar bekliyor. Yeni bir ev arayışı içindeyseniz büyükşehirlerde yaşıyor olmak, bütçenize ve hayalinize uygun bir kiralık daire için çok sayıda seçenek sunması açısından faydalıdır. Emlak piyasasının lokomotif şehirleri olan İstanbul, İzmir ve Ankara’da birbiri ardına konut projeleri tamamlanırken artan arz, kira bedellerinin kiracıların ödeme gücüne uygun tutulmasını sağlıyor. Gelin üç büyük ilin kiralık daire arayanlara sunduğu avantajlara göz atmadan önce Zingat.com'un Bölge Raporu verilerinden faydalanarak illerin aylık ortalama kira bedellerine göz atalım.

İstanbul’da 100 metrekarelik bir dairenin kira bedeli ortalama 1.575 TL iken Ankara’da aynı tipteki bir dairenin ortalama kirası 728 TL ve İzmir’in ise 1.057 TL olarak karşımıza çıkıyor.

İstanbul’dan vazgeçmek zor

İstanbul kiralık daire endeksinden de anladığımız üzere üç ilin en pahalısı İstanbul. Ancak buradan kiralık daire tutacaklara sunduğu avantajlar da bir o kadar fazla. Bir kere oturduğunuz yer neresi olursa olsun iş ya da okul imkanları konusunda mutlaka birden fazla seçeneğe sahipsiniz. Sosyal alanlar, meydanlar, parklar, tarihi yerler ile dopdolu. İstanbul’da şehir merkezi sayılan ilçelere uzak bile olsanız metro, metrobüs, Marmaray gibi ulaşım imkanlarıyla her an her yere ulaşmanız mümkün. İster eski binalarda şansınızı arayın, ister yeni tamamlanmış emlak projelerinde, İstanbul’da öyle hareketli bir emlak piyasası var ki planladığınız bütçeye uygun bir kiralık daire mutlaka var. İstanbul kiralık daire ortalamasının altındaki kira bedelleriyle Beylikdüzü’nde geniş metrekareli, sosyal alanlı, peyzajlı sitelerden daire kiralayabilirsiniz. Beylikdüzü kiralık daire fiyatları ortalama 1.073 TL civarında.

En uygun kiralık daireler Ankara’da

Ankara, diğer iki ile nazaran çok daha uygun kira fiyatlarına sahip daireler sunuyor. Ankara kiralık daire piyasasının cüzdan dostu fiyatlarına örnek olarak yakın zamanda metro hattına kavuşan Keçiören’i verebiliriz. Keçiören kiralık daire fiyatları 100 metrekarelik bir daire için minimum 457 TL’den başlıyor. Bu fiyat, İstanbul ve İzmir’e kıyasla oldukça uygun. Şehir ODTÜ, Bilkent, Ankara gibi iyi üniversitelere sahip olması açısından da öğrencilerin ilgisini çekiyor. Derli toplu yapısı, genelde sakin olan trafiği, giderek en ücra bölgelere kadar uzanan ulaşım ağıyla Ankara’da yaşamak bütçeyi sarsmadığı gibi yaşam standartlarını da yukarı çekiyor.

İzmir’de yaşamak zevktir

Ortalama kira bedeli olarak iki şehrin ortasında yer alan İzmir, modern görünümlü caddeleri, şehirle bütünleşmiş denizi, sosyal olanaklarıyla gerçekten yaşanası bir yer. İzmir’de üniversite öğrencisiyseniz kiralık daire arayışlarınızı Buca ya da Bornova’da yoğunlaştırmanız gayet mantıklı. Çalışıyorsanız da yüksek ihtimalle evinizle işiniz arasındaki mesafeyi kısa tutabileceksiniz. İzmir’de trafik sorunu İstanbul ve Ankara’ya göre çok daha düşük. Havası diğer illere göre daha sıcak olduğu için kışın ısıtma giderleriniz de düşük olacaktır. İzmir kiralık daire arayışlarınızı sürdürürken saydığımız avantajların yanına balkonu denize bakan bir evde oturmanın hiç de hayal olmadığını ekleyelim.