1942 yılında doğan Casius Clay'ın nasıl bir gençlik yaşadığını anlatmak gerekirse o dönemde amerika da siyahlar ikinci sınıf vatandaş olarak yaşıyordu.

Bu ayrım öylesine çılgınca bir boyuttaydı ki otobüse trene bir beyaz bindiği zaman siyah ayağa kalkıp yer vermek zorundaydı.Beyaza yer vermeyen siyah yargılanıyor hapse atılıyordu.

İşte Özgürlükler ülkesi Amerikanın 50-60 yıl önceki hali bu kadar içler acısıydı.İşte Martin Luther King ve Muhammed Ali bu eşitsizliğe karşı mücadele vermiş önemli isimlerdir.

Muhammed Ali'den nasihatler

O yıllarda Amerikan Başkanının siyah olacağı hayal bile edilemezdi ancak Amerika 50 senede bu noktaya geldi.Hayaldi gerçek oldu. :) Muhammed Alinin müslüman oluşu ismini değiştirmesi bu eşitsizliğe asimilasyona karşı verdiği mücadelenin bir parçası.

Müslüman oluş hikayesi
Cassius Clay 1964 yılında 22 yaşındayken S. Liston'u yenip dünya şampiyonu oldu.Dünya şampiyonu olduğu ülkesi Amerikayı gururlandırdığı için çok büyük özgüven depoladı.Amerikaya döndüğünde artık kendisine siyah gözüyle aşağılayıcı bir şekilde bakılamayacağını saygı beyazların kendisine saygı duyacağını düşündü.60lı yıllarda siyahlara resterauntlarda servis yapılmamaktaydı.

Ancak Cassius Clay dünya şampiyonu olmanın da verdiği özgüven ile bir resteraunta gidip bir sandoviç istedi garson siyahlara servis yapmayacağını sandoviçin olmadığı söyleyince Cassius Clay ben sizin için bu ülke için savaştım ve şampiyon oldum bunu mu hak ediyorum diye sinirlenerek garson ile tartışmaya başladı ancak ne söylediyse de garsona servis yapmadı.

İşte bugünden sonra Cassius Clay kendini sorgulamaya başladı ve kendi köklerini araştırmaya koyuldı.Afrikalı kökenli olduğunu ve dedelerinin islam dinine inandığını fark etti islam dinini araştırdı ve siyah beyaz ayrımına karşı çıktığı,hak ve eşitliği savunduğu için islamı seçti.

Ve Muhammed Ali ismini kullanmaya karar verdi. Ancak bu kararından sonra Muhammed Alinin üzerinde çok baskı kurulmaya başlanıldı. Daha sonra 1967 yılında Amerika Vietnam savaşı çıkınca Muhammed Ali savaşa katılmayı "Vietnamlılar bana hiçbir kötülük yapmadılar ki onlarla savaşayım." diyerek savaşa katılmayı reddetti bu yüzden hapis ve para cezasına çarptırıldı ve profesyonel lisansı Amerikan hükümetince iptal edildi tam 3 yıl ringlerden uzak kaldı. Parasız kaldı ancak 3 yılı aşkın bir süre sonra temyiz ederek davayı kazandı ve tekrar ringlere döndü.