WhatsApp, gizlilik özelliği nedeniyle Hindistan’daki kullanıcılarını kaybetme tehlikesi yaşıyor. Ülkenin nüfusunun büyüklüğü ve uygulamanın sadece Hindistan'da 500 milyondan fazla kullanıcısı bulunması ise WhatsApp'ın kafasını karıştırmaya devam ediyor.

Hindistan’da yürürlüğe girmesi beklenen bir yasa nedeniyle Meta'ya ait olan anlık mesajlaşma hizmeti, uçtan uca şifrelemeyi bozmak zorunda kalabilir ancak firma bunu kabul etmiyor. Bu yüzden, WhatsApp'ın Hindistan'dan çekilmesi gündemde.

WHATSAPP HİNDİSTAN'DA UÇTAN UCA ŞİFRELEMEYİ KALDIRMAK İSTEMİYOR 

Çevrim içi mesajlaşma ağı WhatsApp’ın en bilinen ve sevilen özelliklerinin başında uçtan uca şifreleme geliyor desek abartı olmaz. Ancak Hindistan'ın gündemindeki yasa nedeniyle şirketin ülkede uçtan uca şifrelemeyi kaldırması isteniyor. Ancak aramalarda ve mesajlarda aktif olan uçtan uca şifreleme özelliğinin kaldırılması, kullanıcı gizliliği ve güvenliğini tehlikeye atabilir.

Hindistan’da mahkemede ifade veren WhatsApp, uçtan uca şifrelemeyi kaldırmanın kabul edilemez olduğunu ve bunun, gizlilik uygulamalarını sürdürümeyecek noktaya getireceğini açıkladı. 

YASA NE İSTİYOR? 

Peki, Hindistan'da tartışılan yeni yasa ile ne değişecek? Ülkedeki sosyal ve dijital medya ağlarının gizlilik özelliklerini değiştirmesine neden olacak bu düzenleme, yasal talepler doğrultusunda kullanıcılar arasındaki mesajların kaynağının izlenmesini sağlayacak. ShiftDelete'de yer alan habere göre, WhatsApp, bu tür bir izleme talebinin, büyük miktarda verinin uzun süreli saklanmasını gerektirdiğini ve bunun da diğer ülkelerde uygulanan kurallarla uyumlu olmadığını belirtti.

AB influencerların gücünden faydalanacak AB influencerların gücünden faydalanacak

Mahkemeler, kullanıcı verilerinin izlenmesi konusunda daha fazla esneklik beklerken, WhatsApp, kullanıcı gizliliğini koruma konusundaki kararlılığını sürdürüyor. Hindistan’da 535,8 milyon WhatsApp kullanıcısı bulunuyor ve bu rakam, platformun toplam kullanıcı sayısının önemli bir kısmını oluşturuyor.

Şu anda dava, Hindistan’ın teknoloji kuralları hakkındaki birkaç dava ile birleştirildi ve 14 Ağustos’ta sonuçlanması bekleniyor.

Eğer davada WhatsApp'ın aleyhine olacak bir karar çıkarsa, platform, önemli bir kullanıcı kitlesine sahip olduğu Hindistan'dan çekilebilir. Bu da, uygulamanın büyük bir kullanıcı kaybı yaşamasına yol açacak. Ayrıca ülkedeki milyonlarca kullanıcının diğer anlık mesajlaşma ağlarına geçmesiyle WhatsApp'ın rakibi olan Telegram ve Signal gibi mesajlaşma hizmetlerinin kullanıcı sayısı artacaktır.