ABD Temsilciler Meclisi, ‘ulusal güvenlik tehdidi oluşturduğu’ gerekçesiyle TikTok’un yasaklanmasını sağlayacak Amerikalıları Yabancı Düşmanlarca Kontrol Edilen Uygulamalardan Koruma Yasası’nı 13 Mart’ta oy çokluğuyla kabul etmiş ve onaylanması için ABD Senatosu’na göndermişti. ABD Başkanı Joe Biden, senatonun da onaylaması halinde yasayı imzalayıp yürürlüğe koyacağını açıklamıştı. Nihayetinde 23 Nisan 2024'te Senato, ilgili yasayı onayladı.

Şimdi gözler Joe Biden'a çevrildi... ABD Başkanı'nın imzasıyla tasarı yasalaşıp yürürlüğe girerse Çin merkezli sosyal medya ağının ABD'de yasaklanmamak için tek bir seçeneği kalacak. TikTok'un sahibi olan ByteDance firmasına, sosyal medya platformunu satması için 12 aylık süre tanındı.

ABD'den İsrail kararı: Sevkiyat durdu ABD'den İsrail kararı: Sevkiyat durdu

Eğer ByteDance TikTok'u devretmezse uygulama ya ABD’deki uygulama mağazalarından beş ay süreyle çıkarılacak ya da tamamen yasaklanacak. 

TIKTOK NEDEN SUÇLANIYOR? 

ABD'de TikTok konusundaki tartışmalar uzun süredir devam ediyor. Cumhuriyetçilerden ve Demokratlardan birçok milletvekili ve Biden yönetimi, uygulamanın ulusal güvenlik riskleri oluşturduğunu iddia ediyor. Buna gerekçe olarak ise, Çin hükümetinin, şirketi ABD'li kullanıcılarının verilerini paylaşmaya zorlayabileceğini gösteriyor.

Bununla birlikte, TikTok algoritmasının ABD'lilere yanlış bilgi ve propaganda aktarmak amacıyla kullanılabileceği konusunda da endişeler sürüyor. 

TIKTOK'DAN İLK TEPKİ 

Sosyal medya devi TikTok'un kamu politikası başkanı Michael Beckerman, söz konusu yasa tasarısının TikTok'un 170 milyon Amerikalı kullanıcısının haklarını açıkça ihlal ettiğini belirtti. Beckerman çalışanlara gönderdiği mesajda, tasarının yasalaşması halinde şirketin yasal mücadeleye başlayacağını da sözlerine ekledi. 

TikTok, birçok ülkede yasaklarla karşı karşıya kalsa da hala Facebook ve Instagram'dan sonra en çok üyesi bulunan sosyal ağ konumunda. Geçtiğimiz yıl ABD'de yaptığı savunmada TikTok temsilcileri, hiçbir zaman ABD vatandaşlarının verilerini Çin hükümetiyle paylaşmadıklarını ve paylaşmayacaklarını açıkladı.