Gazze'de can kaybı 34 bin 654'e çıktı Gazze'de can kaybı 34 bin 654'e çıktı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Patel, Başkan Joe Biden'ın talimatıyla Ordu Taktik Füze Sistemi (ATACMS) olarak bilinen uzun menzilli füzelerin teslimatının yapıldığını fakat Ukrayna'nın talebi üzerine sevkiyatı duyurmadıklarını belirtti.

Biden'ın şubatta Ukrayna'ya ATACMS gönderilmesi talimatını verdiğini aktaran Patel, füzelerin martta açıklanan askeri yardım paketinin parçası olarak gönderilmeye başlandığını ve bu ay Ukrayna'ya ulaştığını belirtti.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da gazetecilere yaptığı açıklamada, teslimatların "Rusya'nın Kuzey Kore'den balistik füze satın alıp Ukrayna'ya karşı kullanmasının ve sivil altyapıya yönelik saldırıların artmasının" ardından yapıldığını ifade etti.

Beyaz Saray yönetimi, 12 Mart'ta Kiev'e 300 milyon dolarlık "acil askeri destek" paketi göndereceğini açıklamıştı. ABD Başkanı Biden, dün ise Ukrayna için 61 milyar dolarlık askeri yardım paketini imzalamasının ardından Kiev'e derhal yardımları göndermeye başlayacaklarını belirtmişti.

UKRAYNA'YA 300 KM MENZİLLİ FÜZE

Öte yandan, ABD daha önce Ukrayna'ya Ordu Taktik Füze Sisteminin (ATACMS) orta menzilli bir versiyonunu sağlamıştı ancak ABD'nin askeri hazırlık durumundan taviz verme konusundaki endişeleri nedeniyle daha güçlü bir füze gönderme konusunda isteksizdi. Yine de Şubat ayında 300 km'ye (186 mil) kadar mesafedeki hedefleri vurabilen uzun menzilli sistemin gönderilmesi için gizlice anlaştığı görülüyor. 

Şu ana kadar silahlardan kaçının gönderildiği ise belli değil ancak ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Washington'un daha fazla füzeyi göndermeyi planladığını söyledi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, adı açıklanmayan bir ABD'li yetkili, uzun menzilli füzelerin geçen hafta ilk kez işgal altındaki Kırım'daki bir Rus hava sahasını vurmak için kullanıldığını açıkladı. New York Times'a göre ise yeni füzeler, Salı günü işgal altındaki liman kenti Berdyansk'ta Rus birliklerine düzenlenen saldırıda da kullanıldı.