Almanya, bazı UNRWA çalışanlarının Hamas ile ilişkili olduğu iddiası üzerine Ocak ayında Gazze'de faaliyet gösteren Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) ile geçici olarak yeni fonları askıya alacağını duyurmuştu. 

Birleşmiş Milletler (BM) Bağımsız İnceleme Grubu'nun 22 Nisan'da yayımladığı raporda, İsrail'in, UNRWA personellerine yönelik iddialarına ilişkin hiçbir kanıt sunmadığı açıklandı. 

Bunun üzerine Almanya, BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) ile Gazze’de yeniden işbirliği yapacağını duyurdu.

UNRWA’YA YENİDEN DESTEK 

Almanya Dışişleri Bakanlığı ile Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Bakanlığı yaptığı ortak açıklamada, eski Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna'nın yönetiminde Birleşmiş Milletler tarafından atanan Bağımsız İnceleme Grubu'nun raporunun yayımlanmasının memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Açıklamada, UNRWA'nın rapordaki önerileri hızlı ve eksiksiz uygulayacağına vurgu yapıldı. 

Endonezya'da 6,2 büyüklüğünde deprem Endonezya'da 6,2 büyüklüğünde deprem

Açıklamada bakanlıklar, "Bu reformları desteklemek amacıyla, Avustralya, Kanada, İsveç ve Japonya'nın halihazırda yaptığı gibi, Alman hükümeti Gazze'deki UNRWA ile işbirliğini yakında yeniden sürdürecek" sözleriyle Almanya'nın ek fonlar sağlamak üzere uluslararası ortaklarıyla yakın koordinasyon içerisinde olacağı belirtildi.

Geçtiğimiz günlerde, İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Oren Marmorstein, 2 bin 135'ten fazla UNRWA çalışanını Hamas üyesi olmakla suçladı. Eskiden UNRWA'nın en büyük bağışçısı olan ABD, fon bağışını en erken Mart 2025'e kadar sürdürmeyi reddetti.