Gökhan Erek / Muhabir

31 Mart Mahalli Seçimleri’nin sandıklara yansıması İktidar ve Muhalefet kanadında sürpriz oldu. AK Parti’nin elinde bulunan çoğu belediye Cumhuriyet Halk Partisi’ne geçti.

Asal Araştırma ve Danışmanlık da Türkiye genelinde 26 ilde 18 yaş ve üzeri 2 bin kişi ile CATI (Bilgisayar Destekli Telefonda Anket) yöntemiyle yaptığı araştırmada seçmenlere “AK Parti’nin yerel seçimlerde oy kaybetmesinin en önemli sebebi sizce nedir?” sorusunu sordu. 

EKONOMİ İLK SIRADA

Ankete katılan seçmenlerin Yüzde 51.9’u AK Parti’nin oy kaybını Ekonomi/Enflasyon/Hayat Pahalılığı olarak görüş bildirdi. 

EMEKLİLERİN ETKİSİ NE?

31 Mart Yerel Seçimlerinde seçim sonuçlarına etkisi en fazla konuşulan Emeklilerin oranı ise yüzde 13.4 olarak açıklandı. 

YANLIŞ ADAYLAR NE KADAR ETKİLEDİ?

Araştırmaya katılanların yüzde 12.5’i Yanlış Adaylar’ın AK Parti’nin oy kaybındaki etkisini dile getirdi.

MÜLTECİLERİN SANDIĞA YANSIMASI

Asal’ın anket araştırmasına göre Mülteciler Sorunu ise yüzde 4.0 şeklinde açıklandı. 

HALKTAN KOPMA

Araştırmaya katılan seçmenlerin Yüzde 3.8’i AK Parti Yönetimi’nin halktan kopmasının oy oranlarındaki düşüşe etkisini ifade etti. 

SOKAK HAYVANLARI

Son dönemlerin en fazla konuşulan sokak hayvanları konusunun ise Asal’ın yaptığı ankete yansıma oranı ise yüzde 2.0 oldu. 

CHP’NİN DAHA İYİ ÇALIŞMASINDAN MI KAYNAKLI? 

Seçmenlerin AK Parti’deki oy düşüşünün Cumhuriyet Halk Partisi’nin daha iyi çalışmasından kaynaklı olduğunu dile getirenlerin oranı ise yüzde 1.5 diye paylaşıldı. 

ADALETSİZLİK

Açıklanan verilere göre AK Parti’nin oy kaybında adaletsizliğin oranı yüzde 1.4 diye açıklandı. 

FENERBAHÇE İLE İLGİLİ SÖYLEMLER

Seçim sürecinde Fenerbahçe’nin şike yaptığına dair açıklamalar ve  Fenerbahçe ile ilgili söylemlerin oranı yüzde 1.2 şeklinde açıklandı.

İSRAİL İLE TİCARET

Görüşme yapılan seçmen, İsrail ile yapılan ticaretin sandıklara yansımasını yüzde 0.7 olarak ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hiçbir zaman kutuplaşmanın tarafı olmadık Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hiçbir zaman kutuplaşmanın tarafı olmadık

KÜRT SORUNU

Kürt sorununun AK Parti’nin oy kaybındaki oranı yüzde 0.6 olarak açıklanırken, Diğer oranı yüzde 3.1 Fikir beyan etmeyen ve cevap vermeyen seçmen ise yüzde 3.9 olarak açıklandı.