İnsanın Dünyaya gelmesinden beri hep kan dökülmüştür. Hazreti Adem’in oğlu Kabil, Habil’i öldürdükten beri maalesef katliamlar durmamıştır.
Bu gerçeğe işaret eden Bakara Suresi 30 ayetin mealinde “Hani Rabbin meleklere, ben yeryüzünde mutlaka bir halife yaratacağım demişti. Demişlerdi ki: Orada bozgunculuk edecek ve kan dökecek birini mi yaratacaksın? Biz, sana hamd ederek noksan sıfatlardan arılığını söylemede, seni kutlamadayız ya; ben, sizin bilmediğinizi bilirim demişti”.
İnsan öldürmek en büyük günahlardandır. Maide Suresi 32. Ayet mealinde “Kim masum bir kişiyi öldürürse bütün insanları öldürmüş gibidir” buyurulmuştur. Fakat insanlar bozgunculuk yapmaya, insan öldürmeye çok meyillidir ve buna devam etmektedir.
İşte bir kısım insanların katliam yapmasını önlemek üzere askerler yetiştirilmiştir. Bir kısmı tamamen profesyonel olan bu askerlerin vazifesi din, namus ve vatanın korunmasıdır.
Fakat gelin görün ki; faşist bir damardan beslenen bazı askerler; her 8-10 yılda bir darbe yapmaya alışmışlardır. Dünyanın her yerinde ve özellikle ülkemizde ABD’nin beslemesi terör örgütleri ve faşist generaller daima bu konuda istekli olmuşlar her fırsatta darbe yapmaya kalkmışlardır.
Darbenin meydana gelmesi için ortamı hazırlamak adına terör olaylarını destekleyen generallere bile rastlanmıştır. Örneğin Ordu Komutanlığı yapmış olan Bedrettin Demirel “12 Eylül’ün geç yapıldığına inanıyorum. Arkadaşlarımın çoğu ‘Tam olgunlaşsın, millet tarafından tasvip edilsin’ dediler. Bana kalsaydı en az bir yıl önceden yapardım. Bir yıl çok kan aktı” diyebilmiştir.
Darbelerin en önemli nedenlerinden bir tanesi Mecliste saltanat ve halifeliğin kaldırılması esnasında “ihtimaldir ki bazı kelleler kesilecektir” sözüdür. Bu sözden ilham alan birçok general, halkın seçmiş olduğu yöneticileri beğenmeyerek darbe yapmaya kalkmışlardır. 27 Mayıs 1960, 12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 darbeleri başarılı olmuştur.
Birçok darbe de başarısız kalmıştır. Nihayet 15 Temmuz2016 Tarihinde hileli yollarla ordu yönetimini ele geçiren FETÖ, başarısız olarak Türkiye’de darbe sürecinin son bulmasına neden olmuştur. Çünkü halk bizzat bu kötü gidişata el koymuş tankların üstüne çıkarak darbenin başarısız olmasına neden olmuştur.
İşte tekrar bir darbe olmasını istemiyor isek uyanık olmalı ve askerlerin kendi işleri dışında özellikle siyasete bulaşmasına fırsat vermemeliyiz. Zaten komutanların görevleri içinde en önemlisi; “birliğini harbe hazır tutmak” gelmektedir. İşte askerler gerektiğinde din, namus ve vatanın korunması için ölmeye hazır olacak şekilde beslenir ve eğitilirler.
Bu konuda taviz verildiği zaman yani dışarıdan gelecek tehditlere karşı ordu hazırlanmadığı vakit, çok çirkin durumlarla karşılaşabilmiştik. Mesela Necip Torumtay isimli 12 Eylül darbecilerinden bir tanesi Genel Kurmay Başkanı olmuş ve ordunun savaştan kaçması skandalına imza atabilmiştir. Resmen Cumhurbaşkanı ve halkın seçtiği Başbakan’ın emrini dinlemeyerek Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak’a girmesine ve Misak-ı Milli sınırları içinde bulunan Musul Kerkük gibi vatan topraklarının kurtulmasına diğer generallerle beraber engel olabilmişti.
Torumtay’ın disiplinsizliği ve savaştan kaçması ne ilk ne de son olmuştu. Kendini milletin üstünde gören ve ABD’den emir alarak darbe yapmaya alışkın generallerin çok çirkin başka davranışları ile de karşılaşabilmiştik.
Devamı nasipse yarın...