Peki HDR fotoğraf ne demek?

Eğer az çok teknoloji ile iç içe olan biriyseniz HDR modu, HDR desteği gibi terimlere muhtemelen aşinasınızdır.  Bu nedenle sürekli kullandığımız TV'de, kamerada, Android ve iPhone telefonlarda HDR görüntü sıkça karşımıza çıkmaktadır.

Görüntü teknolojisinin gelişmesi şüphesiz ilk olarak kameralarda kendini gösterdi. Çekilen görüntülerdeki kontrast oranının yani renkler arasındaki ayırt edilebilirlik seviyesinin yüksek olması fotoğraf kalitesini arttırıyordu. Bu durumda HDR modu fotoğraf kameraları için bulunmaz bir nimetti. Düşünüldüğü gibi de oldu. Kameraya eklenen HDR özelliği daha canlı, keskin fotoğraflar ortaya çıkardı ve bu da HDR görüntünün TV'lerde, telefonlarda kullanılmasının önünü açtı.

 Android HDR modu nasıl açılır? TV’de HDR nedir? HDR ile alakalı merak edilen daha fazla sorunun cevabına birlikte göz atalım.

HDR, İngilizce "High Dinamic Range" kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir terimdir ve "Yüksek Dinamik Aralık" olarak Türkçeye çevirilebilir. HDR ilk olarak fotoğrafçılık ile oluşmuş bir teknolojidir, daha sonra akıllı telefonlardan, televizyonlara ve modern PC monitörlerine kadar bir çok alanda hızla yaygınlaşarak, saydığımız ürünler gibi ekranı olan bir çok teknolojik alette standart hale gelmiştir. HDR, günlük hayatımızdan en basit tanımla gelişmiş kontrast ve renkler anlamına geliyor. Gördüğümüz siyah rengin daha siyah, parlak renklerin daha parlak olmasını sağlıyor.

HDR modu aktif edilerek çekilen fotoğraflar aynı anda 3 farklı poz ile çekiliyor, daha sonra HDR özelliği devreye giriyor ve 4. bir poz oluşturuluyor. Bu 4.poz HDR tarafından işleniyor ve karanlık yerlerin daha karanlık, aydınlık yerlerinden daha aydınlık ayarlanması ile oluşturularak bize sunuluyor. HDR fotoğraf ne demek? diye merakınız devam ediyorsa, HDR olan resimle olmayan arasındaki tam farkı anlamak için aynı kareyi HDR desteği kapalı olarak önce çekin. Daha sonra elinizi oynatmadan HDR özelliği bir şekilde aynı kareyi tekrar çekin. 2 resim arasındaki farkları incelediğinizde, HDR ne işe yarar sorusunun cevabını da bu şekilde yaşayarak görmüş olacaksınız.

TV’de HDR nedir?

Bir TV ekranının nasıl göründüğünün en önemli iki faktörü, kontrast oranı veya TV'nin özelliğine bağlı olarak parlaklık/karanlık arasındaki ilişkidir.

TV’de HDR nedir'in en kısa cevabı; tanımını daha önce yaptığımız HDR'ye sahip bir TV ekranının, HDR desteği olan bir içerik ile buluşarak renk ve parlaklıkların daha canlı olarak gösterilmesidir.

TV'de HDR özelliğinin gerçekten ifade ettiği tek şey, TV'nin HDR filmlerini ve TV dizilerini gösterebilmesidir. Yani HDR desteği olan bir içerik yoksa TV'nin HDR göstermesinin çok da bir anlamı yoktur.

Gerçek bir HDR kalitesi için, HDR TV'nin HDR özelliğine sahip bir içeriğe ihtiyacı vardır. Ülkemizde izlediğimiz TV dizilerinin, filmlerinin çoğu HDR desteklemez ancak TV'de HDR desteğiniz bulunuyorsa onu kullanmak için alternatifleriniz bulunuyor. Popüler dijital kanallardan olan Netflix, Amazon gibi oluşumlardaki içeriklerin çoğu da HDR'dir.

Kamerada HDR nedir?

Tıpkı diğer telefon ve TV teknolojilerinde olduğu gibi kamerada kullanılan HDR'de bir kontrast zıtlığını ifade eder. Kamera, bir fotoğraf makinesinde yada akıllı telefonda kullanılabilir.

HDR ise kamerada kullanılan bir yazılımdır. HDR yazılım teknolojisi ile kamera çekimi sırasında 3 farklı pozdan elde edilen daha canlı bir 4. poz renk doygunluğu, derinliği oluşturularak elde edilir ve kullanıcıya sunulur. HDR ekran nedir sorusunun cevabı da böylece verilmiş oldu: HDR yazılımı kullanılan ekran teknolojileri HDR ekran olarak anılır.

Android HDR nasıl açılır?

Android telefonlarınızda, tabletlerde HDR nasıl açılır merak ediyorsanız telefon modellerine göre farklılık göstermektedir.

Birçok Android telefonda kamera açıkken ekranın herhangi bir yerinde HDR simgesi görünecektir. Üzerine dokunarak aktif/pasif arasında geçiş yapabilirsiniz. Diğer Android modellerinde ise kamera ayarlarına girmeniz yeterlidir. Çoğu Android akıllı telefonda HDR özelliği bulunmaktadır.

Özellikle birden fazla kamerası olan telefonlarda HDR çekim ayarı muhtemelen vardır. Aktif etmek için kamera ayarlarını biraz karıştırmanız ve HDR ifadesini gördüğünüz yerde HDR desteğini aktif etmeniz yeterli olacaktır.