Siz onu tanımazsınız. Türk Deniz Kuvvetleri ise hiç bilmez. Zira Türk ve İslam dünyası ile ilgilenecek bir subayı yoktur. Özellikle 28 Şubat 1997 sürecinde bu konuda bilgili bütün askerleri teker teker ordudan atarak büyük bir temizlik yapılmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu ve denizcilik tarihi ile ilgilenen resmi kuruluşlarda da adını duyamazsınız. Çünkü Hazreti Muhammed Aleyhissalatü Vesselam’ın neslinden gelen seyyidlerle ilgilenmezler. Onlar sadece uydurma kahramanları cilalamakla meşguldürler.

Dünya üzerinde de bu büyük amirali bilen onun akıllara durgunluk veren büyük seferlerini anlayabilen çok az sayıda insan vardır. İşte bu yazı sayesinde kendisi hakkında birkaç kelime öğrenmiş olacaksınız.

Büyük Amiral Zheng He, Türk ve Arapların yetiştirdiği dünyanın en büyük denizcilerinden bir tanesidir. Asıl ismi Muhammed Hasan Şemsettin’dir. Dedeleri Buhara’dan gelmiştir. Araplar kendisini Mahmut Hasan Şems olarak tanırlar. Uzakdoğu ve Çin’de Ma He ve San Bao olarak bilinir.

Çin’in en önemli Ming Hanedanı İmparator Yonglo, kendisine devlet yönetimindeki başarısından dolayı “Zheng” unvanını vermiştir. Bu nedenle Çin tarihi kayıtlarında ve Uzakdoğu ülkelerinde “Amiral Zheng He” olarak tanınmaktadır.

Dünyada birçok insan adını ilk defa 2008 Pekin Yaz Olimpiyatları sayesinde duymuştur. Çin Devleti yapmış olduğu yedi büyük deniz seferi ve dünya barışına yaptığı katkılarından dolayı bu büyük amirali dile getirmiştir. İşte bu sayede Zheng He’yi tanımış oldum ve hakkında yapılan çalışmaları derleyerek bir kitap hazırlamaya çalıştım.

Yakında Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık eserleri arasında çıkacak bu kitaptan daha geniş bilgileri öğrenebilirsiniz. Bu nedenle şimdilik kısa bir özetini anlatmaya çalışayım.

Keşifler Çağının Öncüsü olarak bilinen Amiral Zheng He’nin hayat hikâyesi emsalsizdir. Çok güzel senaryolara konu olacak kadar zengin ve maceralı bir geçmişi vardır. Çin dilinde “Cıng Hı” diye telaffuz edilen bu Müslüman Amiral, bir yüzyıl sonra meydana gelecek keşifler çağının en önemli denizcilerinden bir tanesidir.

Zheng He, seyahatlerine 1405 yılında başlayarak Kristof Kolomb’dan 87 yıl, Vasco da Gama’dan 92 yıl, Ferdinand Magellan’dan ise tam 114 yıl önce keşiflerine başlamıştı. Öyle ki 1405 ile 1433 yılları arasında gerçekleştirdiği 7 seferde diğer kâşiflere göre filo ve gemici sayısı bakımından da büyük fark atmıştı.

Batılılar pusulanın ne olduğunu bilmezken Zheng He, astronomik metotları ile okyanus ötesi seferler yapıyordu. Üstelik çok büyük deniz filosuna ustaca kumanda edecek yönteler geliştirmişti.

Zheng He, 317 gemi ve 28 bin kişilik mürettebatı ile sefere çıkarken; Kolomb toplam 90 kişilik 3 gemiyle, Gama 160 kişilik 4 gemiyle ve Magellan 265 kişilik 5 gemiyle sefere çıkmıştı. 7 Seferde toplam 160 bin millik uzun seyahatlerini denizcilikteki üstün yetenekleri sayesinde başarı ile tamamlamıştı. Osmanlı Devleti, bu tarihlerde 1402’deki Timur yenilgisi nedeniyle Fetret dönemini yaşıyordu.

Zheng He’nin Hint ve Batı Pasifik Okyanuslarındaki seyahatleri Çin ile Güney Asya ile Doğu Afrika kıyılarına kadar ulaşmıştı. Bu seferler ile bölge ülkeleri arasında ekonomik ve kültürel ilişkiler gelişmişti. Fakat en önemlisi Endonezya Adalarının İslam ile tanışmasına neden olmuştu. Zheng He, Cava başta olmak üzere Güney Doğu Asya adalarında İslam’ın yayılması için çok gayret eden bir amiraldi. Bölgeyi korsanlardan temizlemekle kalmamış ardında yüzlerce cami ve okul bırakmıştı. 1411 yılında Andro, Cirebon, Tuban, Gresik, Ruoban ve Jakarta’da camiler yapılırken bölge insanları akın akın İslamiyete koşuyordu. Yardımcıları olan Ma Huan ve Fei Xin ile birlikte bu camileri ziyaret edip namaz kılıyordu. Cava, Eski Liman ve Batı Kalimantan bölgelerinde İslam’ı Çince anlatıyordu.