BTK’nin yayınladığı Elektronik Haberleşme Sektörü Pazar Verileri raporuyla, ithal edilen başlıca cep telefonu markaları belirlendi. Listenin ilk sıralarında popüler akıllı telefon üreticilerinin yer aldığı görüldü. Ayrıca bir yerli telefon üreticisi de ilk 10'da yer aldı.

Söz konusu rapora göre, 2023’te Türkiye’de 12 milyon 53 bin cep telefonu için IMEI kaydı yapıldı. IMEI kaydı yapılan cihaz sayısı 2022 yılına kıyasla yaklaşık yüzde 25 artış gösterdi. 2022'de 9 milyon 581 bin adet akıllı telefonun IMEI kaydı yapıldığı açıklanmıştı. IMEI numarası alınan diğer cihazların sayısı ise 2022'de 3 milyon 710 bin adet olarak gösterildi.

SAMSUNG VE APPLE TELEFONLAR İLK SIRALARDA 

Peki, daha çok yurt dışından hangi telefonlar ithal ediliyor? BTK’nin raporunda bu sorunun cevabı da ortaya çıkıyor. 3 milyon 639 bin cihaz kaydı ile Güney Kore merkezli teknoloji devi Samsung, listenin ilk sırasında yer alıyor. İkinci sırada ise 3 milyon 181 bin cihazla Apple’ı görüyoruz.

Samsung ve Apple'ın ardından listenin üçüncü sırası, 1 milyon 832 bin cihaz kaydı ile Xiaomi ve alt markası Redmi'nin oldu. Yerli cep telefonu üreticilerinden Reeder da, 464 bin adet cihaza yaptırdığı IMEI kaydı ile 6. sırada kendine yer buldu.

Orangutanlar tıbbi bitkiyle kendilerini tedavi etti Orangutanlar tıbbi bitkiyle kendilerini tedavi etti

12 AYDA 15 MİLYON 301 BİN CİHAZA IMEI KAYDI

Verilere göre, 2023 yılında 12 milyon 53 bin cep telefonunun yanı sıra 3 milyon 248 bin cihaza daha IMEI kaydı yapıldı. Böylece, 12 aylık süreçte Türkiye'de kullanılmak üzere ithal edilen ve IMEI kaydı oluşturulan cihaz sayısı 15 milyon 301 bini buldu. 

Adsız Tasarım (2)

Döviz kurundaki yükseliş ve markalardan peş peşe gelen zamların ardından, Türkiye’de milyonlarca kişi cep telefonu almak için yurt dışına yöneldi. Dövizin yurt dışına çıkışını engellemek üzere alınan politikalar çerçevesinde ise IMEI kayıt ücreti artırılmıştı. 2023 yılında 20 bin TL olan IMEI kayıt ücreti, 2024’ün ilk günlerinde ise Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kararla 31 bin 692 TL’ye yükseldi. Yurt içinde yasal yollarla satın alınan telefonlarda ise vatandaşların IMEI kaydı oluşturmasına gerek kalmıyor, telefonlar halihazırda IMEI numarası ile pazara çıkıyor. 

Peki, IMEI kaydı nedir ve IMEI kaydı neden yapılır?

IMEI KAYDI NASIL YAPILIR? 

Yurt dışından satın alınan mobil cihazların Türkiye'de kullanılabilmesi için IMEI numaralarının BTK tarafından kayıt altına alınması “IMEI kaydı” olarak tanımlanıyor. 

BTK’nin kararına göre, yurt dışından satın alınan mobil cihazlar için en geç 120 gün içinde kayıt yapılması gerekiyor. Yani yurt dışından bir cep telefonu satın aldınız ve Türkiye'de kullanmak istiyorsunuz. 120 gün boyunca kayıt olmadan kullanabilirsiniz ancak bu süre sona erdiğinde telefonunuz kullanım dışı kalacaktır. Bu nedenle, başka bir ülkeden satın alıp getirdiğiniz mobil cihazları ülkemizde sürekli kullanabilmek için 120 gün içinde IMEI kayıt başvurusu yapmanız şart.

"IMEI kaydı nasıl yapılır?" diye soracak olursanız da, ilk önce, e-Devlet üzerinden kayıt hakkını sorgulamalısınız. Ardından harç ücreti yatırılarak kayıt işlemi tamamlanıyor. E-devlet uygulaması aracılığıyla kayıt işlemi yapılmasına izin verilmeyen kişiler (diplomatik belge sahipleri) ise Abone Kayıt Merkezlerine başvurabilir.