ANKARA (AA) - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde dünya markası olan Sıfır Atık çalışmalarını, döngüsel ekonomi ile bir üst noktaya taşıma gayreti içinde olduklarını bildirdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye tarafından finanse edilen Türkiye'nin Döngüsel Ekonomiye Geçiş Potansiyelinin Değerlendirilmesine Yönelik Teknik Destek Projesi (DEEP) kapsamında "Döngüsel Ekonomi Konferansı"na katıldı.

Varank, konferansın açılında, 2017'de başlatılan Sıfır Atık hareketinin uluslararası alanda da yaygınlaştırılması için küresel ölçekte çalışmaların devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Emine Erdoğan hanımefendinin öncülüğünde dünya markası olan Sıfır Atık çalışmalarını döngüsel ekonomi ile bir üst noktaya taşıma gayreti içindeyiz. Bu çerçevede Çevre Kanunu değişikliğiyle Sıfır Atık politikalarının yaygınlaştırılması ve döngüsel ekonomi ilkelerinin uygulanmasına ilişkin genel ilkeler benimsendi. Bakanlık olarak döngüsel ekonomi prensipleri kapsamında kaynakların verimli kullanılması ve atığın kaynak olarak değerlendirilmesi için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu sayede atıkların değerlendirilmesiyle doğal kaynakları koruyoruz."

Türkiye Çevre Ajansı ile çevre kirliliğinin önlenmesi, ulusal ölçekte depozito yönetim sisteminin kurulması ve işletilmesine yönelik çalışmalar yapıldığını anlatan Varank, "Amacımız, kaynak yönetiminde maksimum verim sağlamak ve böylelikle hem kaynak tüketimini azaltmak hem de daha az enerjiyle çevre üzerindeki baskının azaltılmasını sağlamak." ifadelerini kullandı.

Döngüsel ekonomiye geçiş ve yeşil kalkınma hedefinin, yeni iş modelleri, yenilikçiliği destekleyen işbirliği fırsatları ve büyük ölçüde istihdam sağlayacağını belirten Varank, Türkiye'deki döngüsel ekonomi potansiyelinin araştırılarak ilgili kurumlar ve sektör kuruluşlarıyla birlikte "Döngüsel Ekonomi Eylem Planı"nı hazırladıklarını bildirdi.