2019 yılında Microsoft, henüz ortada sohbet robotlarının adı bile anılmazken OpenAI firmasına 1 milyar dolarlık bir yatırım yapmıştı. Teknoloji devi, o tarihlerde yapay zeka ve makine öğrenimi konusunda Google’ın gerisinde olduğunu görüp harekete geçmişti. Bu endişe Microsoft'u yeni arayışlara yöneltmiş ve nihayetinde OpenAI firmasıyla gizli bir anlaşma yapmıştı. O günlerde adı bilinmeyen ancak büyük bir titizlikle ChatGPT'yi geliştirmeye çalışan Sam Altman ve ekip arkadaşları, tarihler 2022'ye geldiğinde Microsoft'un da maddi desteği sayesinde büyük bir sıçrama yapma başarısı gösterdi. 

iPhone'larda ilginç hata: Silinen fotoğraflar geri geldi iPhone'larda ilginç hata: Silinen fotoğraflar geri geldi

ABD Adalet Bakanlığının Google'a açtığı antitröst davası kapsamında paylaşılan belgeler, Microsoft, OpenAI ve Google arasındaki ilişkiyi gözler önüne serdi. 1 milyar dolarlık yatırımla başlayan ve şu anda 13 milyar dolarlık devasa bir iş birliğine dönüşen Microsoft ile OpenAI arasındaki ilişkide şu anda teknoloji devi, yapay zeka üreticisinin iç işlerine bile karışıyor.

GOOGLE KORKUSU İLE OPENAI'YE YATIRIM YAPTI

Webtekno'nun haberine göre, mahkeme dosyasına eklenen yeni bir belgede Microsoft'un CTO'su Kevin Scott, CEO Satya Nadella ve Bill Gates arasında geçen bir e-posta dikkat çekti. Kamuoyu ile paylaşılan bu e-postada, Google'ın yapay zekâ sektöründe çok ileri seviyede olduğu, Microsoft'un Google'a yetişmek için OpenAI'a yatırım yapabileceği tartışılıyordu. Nihayetinde yatırım gerçekleşti de. 

Kevin Scott'ın 12 Haziran 2019'da gönderdiği e-postada, Google'ın yapay zeka ve makine öğrenimi konusunda o dönemde Microsoft'un ilerisinde olduğu belirtiliyor. Özellikle de model eğitimi konusunda endişeli olduğunu dile getiren Scott, kullanıma sunulan özelliklerle Google arama motorunun Bing'e karşı ciddi bir avantaj elde ettiğini vurguluyor.

Business Insider'ın iddiasına göre, Bill Gates, OpenAI ile 2016 yılından beri görüşüyordu ve muhtemelen Bill Gates, Microsoft ile OpenAI'yı buluşturan kişi oldu. 

Öte yandan, Microsoft, Gates ve OpenAI'dan konuya ilişkin herhangi bir açıklama gelmedi. 

MICROSOFT'TAN YAPAY ZEKA ATILIMI 

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, yapay zeka alanında büyük atılımlar yapıyor. Kısa süre önce şirket, Phi-3 yapay zeka modelini kullanıma sundu. Azure, Hugging Face ve Ollama sistemlerine dayanan Phi-3 yapay zeka modeli, 3,8 milyar parametrelik bir anlama kapasitesiyle oldukça ilgi çekiyor.