Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 12 yıllık aranın ardından Irak'ı ziyareti edecek. Yıllar sonra gerçekleşecek bu ziyaret ülkede heyecana neden olurken, Irak Hükümet Sözcüsü Basim el-Avvadi, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu ziyaretiyle Irak-Türkiye ilişkilerinde önemli ve niteliksel bir sıçrama yaşanacak” diye konuştu.

Irak Hükümet Sözcüsü Basim el-Avvadi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak ziyaretiyle ilgili kritik bir tanımlama yaparak,  bu görüşmenin "niteliksel sıçrama" yaşanmasına neden olacağına ifade etti.

Avvadi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 22 Nisan'da Irak'a gerçekleştireceği ziyaretin iki ülke ilişkilerine yansımaları ve ziyaretten beklentileri anlattı.

TÜRKİYE VE IRAK ARASINDAKİ İLETİŞİMİN ÖNEMİNE VURGU YAPILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak ziyareti için hazırlıklara yaklaşık bir yıl önce başlandığını ifade eden Avvadi, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu ziyaretiyle Irak- Türkiye ilişkilerinde önemli ve niteliksel bir sıçrama yaşanacak." diye konuştu.

 Avvadi, Erdoğan'ın Bağdat temaslarında masaya yatıracağı konulara da değindi. Buna göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın odak noktasına alacağı konuların başında, "su meselesi, Kalkınma Yolu Projesi, terör örgütü PKK'nın Irak'taki varlığı ve Türk şirketlerinin Irak'taki yatırımları" bulunuyor.  Bu konularda ortak komisyonların çalışmalarının sona erdiğini duyuruldu.

"STRATEJİK ANLAŞMA İMZALANACAK”

"Su meselesinde Başkan Erdoğan ile Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani arasında çok önemli ve stratejik anlaşma imzalanacak." diyen Avvadi, " Türkiye, su yönetimi ve suyu değerlendirme konusunda dünyadaki başarılı ülkelerden biri ve bu alanda büyük tecrübeye sahiptir. Bu çerçevede büyük ve sürpriz bir anlaşmaya imza atılacak." İfadelerini kullandı.

PKK İLE İLGİLİ KONUŞTU

Irak Ulusal Güvenlik Konseyi'nin terör örgütü PKK'yı Irak'ta "yasaklı örgüt" olarak tanımladığını anımsatan, Avvadi, şu ifadeleri kullandı:

Pendik'te kaza: 4 kişi yaralandı Pendik'te kaza: 4 kişi yaralandı

 "Onlara (PKK) Irak'ta Birleşmiş Milletler (BM) denetiminde 'mülteci' statüsü verilecek ve hiçbir parti veya siyasi faaliyetleri olmayacak. Bu, hemen hemen Irak ve İran arasında imzalanan güvenlik anlaşmasına benzer bir şekilde olacak."

Türkiye'den Basra Körfezi'ne: Kalkınma Yolu Projesi - Son Dakika Haberleri

KALKINMA YOLU PROJESİ AÇIKLAMASI

Kalkınma Yolu Projesi'ndeki Irak ve Türkiye ortaklığına vurgu yapan Avvadi, bu projenin Erdoğan'ın Irak ziyaretinin en önemli ayağını oluşturduğunu söyledi. Avvadi, "Kalkınma Yolu Projesi'nin en önemli merkezleri Irak ve Türkiye'dir. Bu konuda da önemli anlaşmalar yapılacak. Türk şirketlerinin bu proje kapsamında Irak'taki rolü de değerlendirilecek” dedi.