Ülkemizde bir çok farklı iklimi yaşamaktayız.akdeniz iklimi,Karadeniz iklimi,karasal iklim gibi.Kozmopolitik bir yapıda olmamızın sebeplerinden biri de  4 mevsimi yaşayan bir coğrafi konuma sahip olmamızdır elbette. Ülkemizde yaşanan iklimler kültürümüzede etki etmiştir.
Yazı da güzeldir kışı da ilkbahar da çiçeklerin açmasıyla birlikte bizim insanımızın yüzünde de gülücükler açar çünkü havalar ısınır cemre düşer ağaçlar çiçek açar,belki yeni aşklar başlar şarkılar bile eğlenceli çalar yaza hazırlık yapar sonbaharda ayrı bir güzeldir ancak yapraklar döker belki aşklar biter şarkılar artık yavaş yavaş eğlence modundan daha yavaş moda geçer ama yine de sonbahar da güzeldir tabi,kış ise bütün yıl boyunca kirlenen havamızı temizler heryeri bembeyaz yapar parası olan uludağa kaçar olmayan da bayırlardan kayar.Yaz zaten herkes beklediği mevsimdir evsizlerin mutlu uyuduğuı,aşıkların saz çaldığı,tarkanın şarkı yaptığı,karpuzun,çileğin çıktığı,sahillerin dolup taştığı o yaz mevsimi ne de güzeldir..
Ege bölgesi herkesin bildiği üzere sıcak bir bölgemizdir.En meşhur oyunları nedir? Tabiî ki de zeybek..ağır ve gösterişli bir oyundur yavaş oynanır,müziği de ona göre ağır çalar.Sıcak iklimin olduğu bölgemizde oyunlar genellikle ağırdır ve gösterişli,yavaş şekilde oynanır bu iklimle de alakalıdır.Karadeniz bölgesi bütün yıl yağışlı geçer.Karadeniz insanının şivesi de hızlıdır oyunları da hızlı.Horon hızlı ve ritimli oynanan bir oyundur.Hani derler ya dalgalan Karadeniz diye sert ve hırçın dalgaların vurduğu Karadeniz  de kolbastı ve horon gibi oyunları da o dalgalar gibidir, sert  ve hızlı oynanır.İç Anadolu karasal iklim kışları soğuk yazları sıcak ve kurak oyun havaları meşhurdur ne çok hızlıdır ne de yavaş ankaranın bağları büklüm büklüm yolları bir de misketleri vardır.Doğu bölgemizde ise yazları sıcak ve kurak kışları soğuk ve yağışlıdır.Halay oynanır genelde ne hızlı ne de yavaştır.Urfanın sesi güzel olur Mardin kapı şen olur Muş un da yolu yokuştur.. Akdeniz akşamları da bir başka olur hele aylardan temmuz ise bilirsiniz İbrahim Tatlıses in yazdığı şarkıyı..turizmin gözdesidir bu bölgemiz turunçgil,muz bir tek burada yetişir.Kemer,Alanya yı herkes bilir ama Kaş ı gözü de güzeldir..Marmara bölgemizde her şeyi içinde barındırır zaten güzelliği de ordadır her yöreden oyunlar  oynanır.Kültürümüzün etkileşim yaptığı kozmopolitik bir bölgemiz olan Marmara bölgesi İstanbul’u bursa’sı körfezi ile sakaryası ile tüm kültürlerin birleştiği bölgemizdir.
Yani kısacası yurdumun insanı daima güzeldir ve güzel kalacaktır.horonuyla halayıyla zeybeğiyle efesiyle misketlyle topalıyla oyun da bizimdir insanda.. atalarımızın bıraktığı değerlerimize daima sahip çıkalım ve yaşayalım yaşatalım..iyi oyunlar...