Belki de insanın tek sığındığı yerdir dua. Kimi vakit zorda kaldığı zaman başvurduğu bir liman, kimi ise bir istek bir ilticanın kılavuzu olarak kullanılan bir yoldur.

Başlı başına bir başvuru merkezidir dua. Hatalarından af dileme için bir serzeniş yeri. Geleceğe dair planlamaların ifade edildiği bir araçtır adeta. Her an ulaşılabilir bir konumdan uzaklar çok uzaklara koyduk onu. Darda kaldığı zaman bir insanın dayanağından anlamsızca uzaklaşması da ayrı bir manasızlık.

İletişim aracıdır dua.

Kulun yaratıcısıyla her an irtibat halinde olmasını sağlayan bir vasıtadır. Tüm içtenlikle kendini ifade edebilecek bir yol. Verilen bunca nimeti karşılığında bir teşekkür ifadesidir. Neden sonra insanın bu denli iletişim çağında dahi iletişim aracını doğru dürüst kullanamaz hale geldi? Doğrulardan kaçarcasına sıyrılıp yalanların ardına sığınarak ne olacaktı ki...

Acziyetin dil ifade edilmesi halidir dua. Kulun acizliğini ifade edip yakarışının bütün hale gelmesidir. İsteğin yaratıcıya az edilip, talep etme halidir bir nevi.

Tevazu halidir.

Eksikliklerden yüz çevirme ifadesidir. Ne verirse senden verilmezse kabulün ifadesidir. Verilen bunca sayısız nimetin teşekkür halidir. Her anda ve zamanda yapılan tüm işlerde iletişim halinde olup, karşılıksız verilen bütün nebatatın ufak bir karşılığıdır.

Müminin en büyük kozudur dua. Düşmanına karşı koyacağı en büyük savunma aracı. Her an yanında olan bir an olsun dininden ayrılmayan her yerde olan her şeye gücü yeten ve her şeye kadir olan ile iletişim halindesin.

Dua sen ne büyük bir nimetsin böyle. Kadrini kıymetini her geçen gün kaybettiğimiz inancımızda kimi yerler unutulmaya yüz tutarak gündelik hayatımızdan da uzaklaşmaya başlıyor. Hayatın çarkında günümüzü idare edeyim derken zaman içinde kayboluyoruz. Maddi değerler uğruna manevi değerleri var saymaya bile tenezzül etmeden yokluğa itiyoruz.

Oysa ki ne büyük bir nimet en kutsal dine mensup olup, yoktan var eden bir rabbe kulluk etmek. Ne büyük bir şeref ki eşrefi mahlukat olarak gösterilen kullar arasında yer alabilmek. Bunun dışına sıyrılmak dahi ahmaklık olur.

Değer bilmek lazım. Değerli görmek lazım…

Sen ne büyük bir nimetsin öyle dua. Allah (cc) senin için “Duanız olmasa Rabbim size ne diye değer versin” demiştir.