TEDES (Trafik Elektronik Denetleme Sistemi) tepkiler üzerine iptal edilmişti. Zira sürücüleri canından bezdiriyor ve adeta bir rant kapısı gibi insanların binlerce lira ceza ödemesine sebep oluyordu. Ne yazık ki belediyelerin bu uygulama için aldığı radar cihazları çürümeye terk edilmiştir. Halbuki TEDES sistemi; özellikle duble yolun şehir içinden geçen kısımlarında sürücüleri mağdur etmeden, şehirde ikamet eden insanlara ve yayalara emniyetli bir şekilde geçiş sağlamak için vardır ve çok önemlidir.
Bu radarların şehirlerin uygun yerlerine monte etmeleri gereklidir. Zira duble yolların şehir içlerinden geçen kısımlarında hız denetimi yoktur. Trafik ekipleri maalesef binlerce insanın yaşadığı şehir içinde hız denetimi yapmamaktadır. Şehir dışında ıssız yerlerde radar kurmaktadır. Halbuki yolun kenarında oturan insanlar, yaşlılar, çocuklar yolun karşısındaki bakkala veya komşusuna gitmek için vızır vızır geçen araçlarla adeta dans etmektedir. Anne babalar duble yolun diğer tarafında olan okullara giden çocuklarını her gün endişeyle gönderiyor, endişeyle beklemektedir.
Bu noktaya kadar yanlışları ve hataları nedenleri ile birlikte dile getirmeye çalıştık. Elbette bilmediğimiz, düşünemediğimiz birçok neden daha vardır. Bunları ilgililere havale ettikten sonra kısaca çözüm önerilerine de değinmek gerekir ki bunları uygulamak çok zor değildir:
1. Yol ortasındaki bordür taşlarıyla örülü, üzerine çim ekili toprak refüj kaldırılıp çelik bariyer yapılmalı ve refüjden kazanılan alanla köylülerin yaya kaldırımı ve traktör, bisiklet yolu olarak kullanabileceği bir tali yol yapılmalıdır.  Yurdumuzun iç kesimlerinde köyler, karayolundan uzakta, evler toplu hâlde iken; özellikle Karadeniz Bölgesi’nde köyler dağınık, evler daha çok karayolu boyunca sıralanmıştır. En azından Karadeniz Bölgesi için olsun bu düzenleme yapılmalıdır.
2. Köy sapaklarına coğrafî yapıya göre giriş-çıkış cepli alt veya üst geçit yapılmalıdır.
3. Yol kenarındaki akaryakıt istasyonu ve restoranların, sürücülerin dikkatini dağıtacak şekilde olanları yani aşırı ışıklı reklam yazıları yasaklanmalıdır.
4. Yol kenarında bulunan tesislere giriş ve çıkış cebi yapma zorunluluğu getirilmelidir.
5.    Köy sapaklarına giriş ve çıkış cebi yapılmalıdır.
6. Yol kenarında trafik kurallarına uygun park alanı olmayan meyve sebze satıcıları ve restoranlara müsaade edilmemelidir.
7. Yolun hiçbir güzergahında şerit çizgileri silik olmamalıdır.
8. Yol çalışmalarında tozdan görünmez hâle gelmiş dubalar yerine, standartlara uygun ışıklı levhalar konulmalıdır.
9. Polis uygulama noktaları akan trafiği tehlikeye düşürmeyecek şekilde düzenlenmelidir.
10.Yolun şehir içlerinden geçen kısımlarındaki trafik lambalarının gece saat 23.00’dan sonra işlevsiz hâle getirilmesi uygulamasından vazgeçilmelidir. Şehrin nüfus potansiyeli ve evlerin yola yakınlığına  göre bu bölümlerde azamî hız sınırı makul bir şekilde ayarlanmalıdır.
11. Duble yolun köy içlerinden geçen kısımlarında; sürücülerin gece karanlığında emniyet şeridinde yürüyen ve karşıdan karşıya geçen insanları görmesi için aydınlatma lambaları yoğunlaştırılmalıdır.
Kısaca söylemek gerekirse otoyollarımızdaki kurallar ve yapılaşma ne ölçüde modern ve gelişmiş ise duble yollarımız da imkânlar elverdiğince bu şekilde düzenlenmelidir, vesselam…