Bu yılın Mart ayındaki küresel ortalama karbondioksit konsantrasyonu, geçen yılın Mart ayına göre milyonda parça başına 4,7 (ppm) daha yüksek çıktı. Bu veri, son 12 aylık dönemde CO2 seviyelerinde rekor bir artış yaşandığına işaret.

Bilim insanlarına göre bu artışın nedeni El Niño iklim olaylarının yanı sıra fosil yakıtların yakılması ve ormanların yok edilmesi nedeniyle atmosfere salınan ve giderek artan miktardaki sera gazları.

San Diego Scripps Oşinografi Enstitüsü CO2 Programı Direktörü Ralph Keeling, "Bu yılın ilk dört ayındaki artışın hızını görmek gerçekten önemli ki bu da bir rekor. Sadece CO2 konsantrasyonlarında rekor kırmıyoruz, aynı zamanda ne kadar hızlı arttığına dair de rekor kırıyoruz." dedi.

KARBONDİOKSİT SEVİYELERİ HIZLA YÜKSELİYOR 

Küresel CO2 ölçümleri, 1958'den bu yana Hawaii'deki Mauna Loa yanardağının üzerinde bulunan istasyondan alınıyor. Isıyı hapseden gaz, enerji santralleri, arabalar, kamyonlar gibi faktörlerden kaynaklanan aşırı emisyonlar nedeniyle birikmeye devam ettikçe, CO2 konsantrasyonları her yıl daha da artıyor. Nihayetinde yıllık emisyon miktarında rekoru da bereberinde getiriyor. 

Haziran ayında Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, küresel CO2 konsantrasyonunun 421 ppm'ye ulaştığını, bu rakamın sanayi öncesi dönemlere göre yüzde 50 artışla milyonlarca yılın en yüksek seviyesine ulaştığını açıkladı. Mauna Loa'dan alınan son veriler, dünyada yaklaşık 426 ppm CO2 olduğunu gösteriyor.

FOSİL YAKIT KULLANIMI DÜNYANIN HAVASINI 'KİRLETTİ' 

İnsanların fosil yakıtların yakılması yoluyla atmosfere büyük miktarlarda karbondioksit salmaya başlamasından önce, neredeyse 6 bin yıllık insan uygarlığı boyunca CO2 seviyeleri 280 ppm civarındaydı. Isıyı hapseden bu gaz yani karbondioksitin kullanımındaki hızlı artış, dünyanın şiddetli sıcak hava dalgaları, seller, kuraklıklar ve kontrol edilemeyen yangınlarla 'boğulmasına' neden oluyor. 

Son araştırmalar, CO2 seviyelerinin yaklaşık 14 milyon yıl önce bu kadar yüksek olduğunu, bunun da bugün yaşayan insanlara yabancı görünecek bir iklime neden olduğunu ileri sürdü.

İsrail Dışişleri Bakanı'ndan UCM Başsavcısı'nın Netanyahu için "yakalama kararı" başvurusuna tepki İsrail Dışişleri Bakanı'ndan UCM Başsavcısı'nın Netanyahu için "yakalama kararı" başvurusuna tepki

Öte yandan, bir önceki CO2 rekoru yine bir El Niño hava olayının olduğu dönemde, 2016 yılında gerçekleşmişti.