Avrupa Parlamentosu'nun Avrupa Birliği (AB) genelinde yaptırdığı bir kamuoyu araştırmasında Türkiye'yle ilgili veriler de yer aldı. Anket kapsamında katılımcılara ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Hindistan ve Türkiye'yle ilgili görüşleri de soruldu.

Anket verilerine göre genç katılımcıların Türkiye hakkındaki görüşü daha olumlu. 55 yaş üstü AB vatandaşlarının sadece yüzde 22'si Türkiye hakkında olumlu görüş bildirirken bu oran 15-24 yaş grubunda yüzde 38 olarak kaydedildi.

Sonuçlara göre Türkiye hakkında en olumlu görüşe sahip ülke Letonya, en olumsuz bakan ise Yunanistan. Katılımcıların yüzde 28'i Türkiye hakkında olumlu, yüzde 60'ı olumsuz görüş sahip.

AB üyesi 27 ülkede yaklaşık 27 bin kişiyle Nisan ve Mayıs aylarında yüz yüze görüşülerek yapılan Eurobarometer anketine katılanların yüzde 28'i Türkiye hakkında olumlu görüşe sahip olduğunu söyledi. Yüzde 60'ı olumsuz görüş bildirirken yüzde 12'si de 'Bilmiyorum' yanıtını verdi.

En olumlu bakan ülke Letonya en olmuşuz bakan ise Yunanistan

Türkiye hakkında en fazla olumlu görüş bildirilen ülke, yüzde 56 ile Letonya oldu. Bu ülkeyi Romanya (yüzde 55), Litvanya (yüzde 52), Hırvatistan (yüzde 52) ve Malta (yüzde 50) takip etti.

En az olumlu görüş bildirilen ülkeyse yüzde 4 ile Yunanistan oldu. Olumlu görüş sahibi katılımcıların oranının en düşük seviyede olduğu diğer ülkeler Kıbrıs Cumhuriyeti (yüzde 9), İsveç (yüzde 12) ve Almanya (yüzde 17) oldu.