Fransa'da, 17 Kasım'da "akaryakıt zammı" nedeniyle başlayan, ancak daha sonra Macron hükümetine karşı isyana dönüşen Sarı Yelekliler eylemlerinde Fransız polisinin aşırı şiddeti dikkat çekmişti. Her fırsatta demokrasiden 'dem vuran' Fransa'nın eylemcilere yönelik aşırı şiddet kullanması birçok ülke tarafından tepkiyle karşılanmıştı. 

O dönem Fransız güvenlik güçlerinin müdahalelerini görmezden Avrupa Konseyi, Fransa'ya ilk tepkisini gösterdi.

"ENDİŞE DUYUYORUZ"

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, Fransa'nın başkenti Paris'teki gösterilerde çok fazla kişinin yaralanmasından ve aralarında biber gazının da bulunduğu savunma silahlarının kullanımından endişe duyduğunu belirtti.

Polisinde gösteriler karşısında belirli zorluklarla görevini yerine getirdiğini dile getiren Mijatovic, yine de güvenlik güçlerinin şiddet uygulamaları sonucu çok fazla yaralı olmasından derin kaygı duyduğunu söyledi.

"İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLANMAMALI"

Mijatovic, Fransa'nın eylemcilere yönelik daha sert cezalar getirmeyi öngördüğü ve mecliste tartışılan yasa tasarısının ifade özgürlüğü ve barışçı toplanma hakkını kısıtlamaması gerektiğine işaret etti.

FRANSA'YA ÇAĞRI: TEMEL ÖZGÜRLÜKLERE SAYGI DUYUN

Fransa'ya 'özgürlüklere saygı duyması' yönünde uyaran Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Mijatovic, "Bu hassas durumda hükümet ve parlamenterlere, bu kısıtlamalardan kaçınması çağrısında bulunuyorum." ifadelerini kullandı.