İngiliz haber ajansı Reuters'ın aktardığı habere göre ABD Temsilciler Meclisi ve ABD Senatosunun Silahlı Hizmetler Komiteleri, aylar süren müzakereler sonucunda Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) üzerinde anlaşmaya vardı.

TÜRKİYE'YE YAPTIRIM ÇAĞRISI

Anlaşma metninde ABD Başkanı Donald Trump'a yapılan çağrıda, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 sebebiyle F-35 savaş uçaklarının satışının durdurulması ve yaptırım uygulanması talep ediliyor. Anlaşma metninde ayrıca, Kuzey Kore'ye de sert yanıt verilmesi isteniyor.

PROJELERE BALTALAMA GİRİŞİMİ

Ayrıca Rusya'yla her tür askeri işbirliğinin yasaklanması da önerilirken, Türkiye'ye, Kuzey Akım 2 ve TürkAkım projeleri nedeniyle de yaptırım uygulanabileceği belirtildi.

TRUMP'A SUNULMASI BEKLENİYOR

İki komitenin de üzerinde anlaşma sağladığı "Ulusal Savunma Yetki Yasası"nın 2019 bitmeden Kongre'den geçmesi ve Başkan Trump'ın onayına sunulması bekleniyor.

TRUMP'IN ARZUSU: UZAY GÜCÜ

Ayrıca Trump'ın uzun süredir dile getirdiği "Uzay Gücü"nün oluşturulması için ödenek ayrılması, federal çalışanların aile izni, Moskova ve Pekin ile rekabete yönelik ilave tedbirler gibi bir dizi maddeler yer aldı.