Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) F-35 savaş uçağı, silahlı ve silahsız insansız hava aracı (İHA) ve diğer teknolojik ekipmanlarının satışına onay verecek. Joe Biden yönetimi, Donald Trump döneminde yapılan satış anlaşmasında bir sorun olup olmadığını incelemek üzere askıya almıştı. Yapılan inceleme sonunda satışın sorun teşkil etmediği yönünde bildirimlerin dönmesiyle birlikte 23 milyar dolarlık silah satışına devam edilmesi kararı verildi.

TESLİMATLAR 2025’TEN SONRA

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü, Washington'un, BAE’ye silah satma projesine devam etmeyi planladığını ancak yönetimin silahların kullanımıyla ilgili ayrıntıları gözden geçireceğini ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü konuya ilişkin yaptığı açıklamada, anlaşmanın tamamlanması halinde teslimatların 2025 yılından önce yapılmayacağını söyledi.

İSRAİL ONAY VERDİ

Bazı Kongre üyeleri, BAE'nin en büyük insani krizlerden biri olan Yemen savaşındaki rolünden dolayı silah satışına sıcak bakmıyordu.

Bazı senatörler de söz konusu silah satışı ile İsrail ordusunun teknolojik avantajını zora sokacağından endişeli. Ancak BAE ile diplomatik ilişkilerini normalleştiren İsrail, silah satımına karşı çıkmadıklarını ifade etmişti.

ABD'nin Orta Doğu'daki önemli müttefiklerinden olan BAE, uzun bir süredir Washington'dan F-35 satın almak istiyordu.