Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD), seçimlere müdahale ve Amerikan kamu kurumlarına yönelik kötü niyetli siber saldırılar nedeniyle Rusya'ya yeni yaptırımlar açıklayacağı bildirildi. Yetkili kaynakların yaptığı açıklamada, 30 kuruluşun kara listeye alınmasının beklendiği yaptırımlar kapsamında 10 Rus yetkilinin de ABD'den sınır dışı edileceği bildirildi. Kaynakların bir başka açıklaması ise ABD’nin ekonomik açıdan agresif önlemler alacağı yönünde.

Reuters’in haberine göre, Beyaz Saray, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Hazine Bakanlığı, yaptırım iddialarına yönelik soruları yanıtsız bıraktı.

Uzmanlara göre söz konusu adım, Ukrayna sınırına asker sevkiyatı yaparak Batı'nın sabrını test eden Rusya ile ABD arasında zaten durma noktasına gelen ilişkilerin daha da gerilmesine neden olacak.

DÜNYANIN EN BÜYÜK VE KARMAŞIK SALDIRISI

Geniş kapsamlı yaptırımlar, ABD hükümetinin muhtemelen Rusya'nın düzenlendiğini iddia ettiği siber güvenlik ihlaline yanıt olarak gelecek. Siber saldırı ile korsanlar ABD'li binlerce şirket ve çok sayıda devlet dairesinin bilgisayarlarına erişim sağlamıştı.

Microsoft Başkanı Brad Smith, aralık ayında tespit edilen saldırıyı "dünyanın şahit olduğu en büyük ve en karmaşık saldırı." olarak nitelendirmişti.

Amerika Birleşik Devletleri ayrıca 2020 ABD başkanlık seçimlerine müdahale iddiasıyla Moskova'yı cezalandırmayı planlıyor. Geçen ay yayınlanan bir raporda, Amerikan istihbarat kurumları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, seçimi Donald Trump lehine çevirip Başkan Joe Biden'ı da uzaklaştırmaya yönelik çabalarının olduğunu iddia etmişti.

GERİLİM ARTIYOR

Biden, Rusya'nın Taliban militanlarına Afganistan'daki Amerikan askerlerini öldürmeleri için ödül teklif ettiği yönündeki haberlerin ardından buna karşılık verileceği taahhüdünde bulunmuştu.

Washington'ın yaptığı açıklamalara göre, geçen ay Biden'in Putin'in bir "katil" olduğunu düşündüğünü söylemesinin ardından Soğuk Savaş sonrası en düşük seviyeye inen iki ülke ilişkilerindeki gerilimi daha artırabilir.

Biden yaptığı bir telefon görüşmesinde Putin'e, Amerikan yetkililerine göre, ABD'nin bu eylemlere yanıt olarak çıkarlarını savunmak için sıkı hareket edeceğini söyledi.

Joe Biden, liderlerin birlikte çalışacakları alanlar bulmalarına izin verebilecek "üçüncü bir ülkede" Putin ile bir görüşme önerdi.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NELER OLDU

Geçtiğimiz haftalarda Washington ve NATO müttefikleri, Ukrayna yakınlarında ve Moskova'nın 2014'te Ukrayna'dan ilhak ettiği Kırım'da çok sayıda Rus askeri birikmesinden alarma geçmişti.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov geçen hafta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Amerika'nın eylemlerinin düşmanlığı ve öngörülemezliği bizi genel olarak en kötü senaryolara hazır olmaya zorluyor." demişti.