Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, baş başa görüşmelerinin ardından Türkiye-Almanya Hükümetlerarası İstişare Toplantısı'na başkanlık etti.
 
Davutoğlu, bazı Avrupa ülkelerini kapsayan resmi ziyaretinin son durağı Almanya'nın başkenti Berlin'de, mevkidaşı Merkel ile Almanya Federal Şansölyelik Binası'nda bir araya geldi.
 
Baş başa görüşmelerinin ardından Davutoğlu ve Merkel, Türkiye-Almanya Hükümetlerarası İstişare Toplantısı'na başkanlık etti. İki lider, istişare toplantısından sonra görüşmelere katılan Türk ve Alman bakanlarla aile fotoğrafı çektirdi.
 
Görüşmelerde ve aile fotoğrafında Türkiye tarafından Başbakan Yardımcıları Mehmet Şimşek ve Yalçın Akdoğan, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Almanya tarafından ise Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Ekonomi Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Gerd Müller, Almanya Başbakanlık Dairesi Başkanı ve Sığınmacı Politikaları Koordinatörü Betkanyon Peter Altmaier, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann yer aldı.
Aile fotoğrafı çekiminin ardından Merkel, Davutoğlu onuruna çalışma yemeği verdi. Yemek sırasında Merkel, Başbakan Davutoğlu'na soyadının anlamını sordu. Başbakan Davutoğlu da İngilizce olarak "Sizdeki David gibi" ifadesini kullandı.
 
Türkiye-Almanya Hükümetlerarası İstişare mekanizması
 
Türkiye ve Almanya hükümetleri arasında ilk defa gerçekleştirilen Hükümetlerarası İstişare Toplantısı, iki ülke ilişkilerinin geleceği bakımından ileri bir adım olarak değerlendiriliyor.
 
Türkiye-Almanya Hükümetlerarası İstişare mekanizması, Başbakan Davutoğlu'nun 11-12 Ocak 2015'te Berlin'i, Alman mevkidaşı Merkel'in de 18 Ekim 2015'te İstanbul'u ziyaretinde varılan mutabakat uyarınca tesis edilmiş, ilk toplantının Ocak 2016'da Berlin'de düzenlenmesi kararlaştırılmıştı.
 
Başbakanlık kaynakları, istişare toplantısının konsolosluk, ekonomi-ticaret, savunma, güvenlik, Türkiye'nin AB üyelik süreci, göç krizi, terörizmle mücadele alanlarında mevcut "anlayış birliği" ve somut iş birliğinin daha ileri seviyelere taşınması açısından yararlı işlev göreceğini değerlendiriyor.