Günümüzde Almanya Federal Cumhuriyeti Başbakanı Angela Merkel’in seçimlerde aday olmayacağını açıklamasının ardından partilerde hareketlilik başladı. Bu hareketliliğe ülkenin büyük partilerinden Yeşiller’de dahil oldu. Yeşiller, şu anda Başbakan Angela Merkel'in Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) ve Hıristiyan Sosyal Birliği (CSU) muhafazakâr bloğunun arkasında ve mevcut koalisyon ortakları olan merkez sol Sosyal Demokratların önünde bulunuyor.

Birinci parti konumuna yükseleceği konuşulan Yeşiller, tarihinde ilk kez başbakan adayını seçiyor.

ORTAK LİDERLER KARŞI KARŞIYA

İki aday Robert Habeck ve Annalena Baerboc, 2018'den bu yana Yeşiller'e ortak liderlik ediyor.

51 yaşındaki Robert Habeck, daha tecrübeli bir politikacı olarak ön plana çıkıyor. Altı yıl boyunca memleketi Schleswig-Holstein'da çevre bakanı olarak görev yapan ve partinin entelektüel isimlerinden biri olan Habeck, aralarında çocuk kitaplarının olduğu çok sayıda esere imza attı. Merkel gibi Habeck'in kişisel bir Twitter hesabı yok. Bir veri saldırısının ardından ve eyalet siyaseti ile ilgili tweetlerinin eleştirilmesinin ardından 2019'da sosyal medyadan çekildi.

Aşağı Saksonya'da doğan ve ailesiyle birlikte başkentin hemen dışındaki Potsdam'da yaşayan 40 yaşındaki Annalena Baerbock ise Alman trambolin şampiyonasında üç kez bronz madalya kazandı.

2013'ten bu yana Yeşiller'den Federal Meclis milletvekili olan Baerbock, 2018'den itibaren Habeck ile partiye liderlik ediyor.

Alman kamu yayıncısı ZDF tarafından yayınlanan bir anket, Alman seçmenlerin yüzde 42'sinin Robert Habeck'i yüzde 29'u Annalena Baerbock'u partinin şansölye adayı olarak desteklediğini gösterdi. Yeşiller ise iki adayı destekleme konusunda eşit bir şekilde bölünmüş durumda.

YEŞİLLER’İN BAŞBAKAN ÇIKARMA İHTİMALİ

Anketlere göre seçmenin yüzde 20'si eylül seçimlerinde Yeşilleri destekleyeceğini söylüyor. Bu oranın yüzde 23-25 aralığında olabileceği de tahmin ediliyor.

Bazı anketler Merkel'in partisinin yüzde 30'un altına düştüğünü gösteriyor. Seçimlerden sonra Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) ve Hıristiyan Sosyal Birliği (CSU) ile Yeşiller arasındaki koalisyon hükümetinin kurulabileceği de ifade ediliyor. CDU ve CSU'nun seçimlere kadar oy oranlarını artırmaması durumunda Yeşiller'in tarihte ilk kez başbakanlık koltuğu için ön plana çıkacağı belirtiliyor.

Yeşillerin Sosyal Demokratlar ve iş dünyası yanlısı Hür Demokrat Parti de dahil olmak üzere yeni bir üç partili koalisyon hükümetine başkanlık etmesi de konuşulanlar arasında bulunuyor.

YEŞİLLER NEDİR?

1998'den 2005'e kadar hükûmette yer alan Yeşiller, 1980 yılında Batı Almanya'da kurulan Alman Yeşiller Partisi ile 1989 Devrimleri sırasında Doğu Almanya'da kurulan Birlik 90 partilerinin 1993 yılında birleşmesiyle ortaya çıktı. Almanya Federal Meclisi'nin seçim barajı olan yüzde 5 oy sınırını ilk kez 1983'te aşan Yeşiller, adından da anlaşılacağı üzere ekolojik ve çevresel amaçlara önem veren, şiddet karşıtlığı ve toplumsal adaleti savunan, katılımcı demokrasi üzerinde biçimlenmiş olan bir ideoloji yürütmektedir.