Cunta yönetiminin "bir yıl sonra seçim yapılacağı" açıklamasına rağmen darbeye ülkede ve uluslararası alanda tepkiler dinmiyor.Darbenin ardından ülke çapında başlayan protestolar, askeri yönetimin sıkıyönetim uygulamaları ve internet erişimi yasaklarına rağmen sürüyor.

Çok sayıda ülkeden gelen kınama açıklaması ve ABD'nin yaptırım kararına karşın Myanmar ordusu, darbeden geri adım atmayı ve gözaltında tutulan üst düzey hükümet üyelerini serbest bırakmayı reddediyor.

Askeri darbe ve sonrasındaki gelişmeler

Myanmar'da askeri darbe, Suu Çii'nin liderliğindeki Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) partisinin 8 Kasım 2020 seçimlerini kazanmasının ardından, devlet başkanlığı oylamasının yapılması için parlamento oturumlarının başlayacağı 1 Şubat'ta gerçekleşti.

Sabah saatlerinde NLD sözcülerinden yapılan açıklamada, Suu Çii ve Devlet Başkanı Myint ile bazı kabine üyelerinin gözaltına alındığı bildirildi.

Gözaltı haberlerinin yayılmasından birkaç saat sonra Myanmar ordusuna ait televizyondan yapılan duyuruda, genel seçimlerdeki hile iddialarına cevap olarak ordunun yönetime el koyduğu, ülkede bir yıllığına olağanüstü hal ilan edildiği ve devlet başkanlığı görevini Genelkurmay Başkanı General Min Aung Hlaing'in devraldığı ilan edildi.

Darbenin ardından eski iktidar partisi NLD'den Suu Çii adına yapılan açıklamada halk, protestoya davet edildi.

2 Şubat'ta askeri yönetim, darbeden sonra kabinedeki 24 bakan ve yardımcılarının görevden alındığını ve ilk aşamada 11 yeni bakanın atandığını duyurdu.

Aynı gün askeri yönetim ilk kabine toplantısını gerçekleştirirken NLD'den yapılan açıklamada, askeri yönetime, seçilmiş hükümet üyelerinin serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

Sivil itaatsizlik eylemleri ve protestolar

3 Şubat'ta halk, Suu Çii'nin partisinin darbeye karşı protesto çağrısına cevap vererek sivil itaatsizlik eylemlerine başladı.

Ülkenin en kalabalık şehri Yangon'da halk, davul ve araba kornası çalarak darbeyi protesto ederken Mandalay'da bir grup üniversite öğrencisi, darbe karşıtı yürüyüş yaptı.

74 hastanede sağlık çalışanları, sosyal medyada Sivil İtaatsizlik Hareketi başlatarak iş bırakma eylemi yaptı.

Bu arada darbe günü gözaltına alınan 400 kişi serbest bırakılırken Devlet Başkanı Myint, Suu Çii ve üst düzey isimler, gözaltında tutulmaya devam etti.

Askeri mahkeme Suu Çii'ye "ithalat ve ihracat yasalarını ihlal etme" suçlaması yönelterek, gözaltı süresinin 2 hafta uzatıldığını açıkladı.

Myint ise seçim propagandası döneminde Kovid-19 tedbirlerini ihlal etmekle suçlandı.